Novi Nedeljnik otkriva: Sedam dobro organizovanih kriminalnih grupa, dva “bezobrazna ubistva” u Beogradu, smene u MUP-u, uloga aplikacije Sky u zločinima…

0
Jedna od vežbi antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije. Fotografija: Profimedia

Država je ušla u drugi rat ove godine, a kako su rezultati iz prvog rata protiv korone i dalje neizvesni, pitanje je kakav će biti ishod ovog drugog.

Prošlo je mesec dana otkako je predsednik Aleksandar Vučić objavio rat mafiji, a poslednji događaji sa beogradskih ulica ukazuju na to da je država u tom ratu samo nemi posmatrač.

Samo prošle nedelje u Beogradu su se, dan za danom, desila dva mafijaška ubistva. Najpre je u naselju Braće Jerković ubijen Vedran Repčić, osoba iz kriminalnog miljea, koji je važio za jednog od najsurovijih kriminalaca tokom devedesetih.

Osuđen je bio za ubistvo vlasnika radnje “Brka” Predraga Milosavljevića 3. avgusta 1998. i niz razbojništava, a policija ga je u svojim evidencijama vodila i kao glavnog osumnjičenog za još dva ubistva, iako nikada nije bio osuđen za ta zlodela zbog nedostatka dokaza – ubistvo čuvara Tržnog centra u Zaplanjskoj ulici i ubistvo taksiste “Beotaksija” 1996.

Repčić je ubijen prošle srede, usred bela dana, a nepoznati napadač mu je pucao u glavu i srce.

Motiv ubistva je, po svemu sudeći, mafijaške prirode.

Policija je, u nadi da će uhapsiti napadača, raspisala akciju “Vihor” koja nije dala rezultate, baš kao što nije dala rezultate apsolutno nikad od kada je počela da se primenjuje, nakon ubistva generala Boška Buhe, 2002. godine. Ta akcija podrazumeva blokadu važnih saobraćajnica i proveru svih sumnjivih osoba. Nikada nije zabeležen slučaj da je počinilac zločina uhapšen u akciji “Vihor”.

Ali, ne da akcija “Vihor” nije dala rezultate, već ona zapravo nije ni zaplašila kriminalce. Već sutradan se u naselju “Belvil” desilo novo ubistvo.

Ceo dosije o kriminalu u Srbiji i najavljenoj borbi protiv mafije objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. novembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Mond diplomatika na srpskom

Naslovna strana novog broja Nedeljnika