Novi napad na Francusku: Ranjen stražar konzulata u Saudijskoj Arabiji, napadač uhapšen

0
Foto: Profiemdia

(Beta) – Uhapšen je napadač koji je nožem lakše ranio stražara Konzulata Francuske u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, objavila je državna novinska agencija.

Portparol policije u Džedi rekao je da su specijalne snage za obezbeđenje uhapsile napadača, saudijskog državljana u četvrdesetim godinama, a da je stražar u bolnici, prenela je državna agencija. 

U saudijskom izveštaju se ne navodi motiv napada.

Povećane su tenzija između Francuske i islamskog sveta posle ubistva nastavnika u Francuskoj jer je učenicima pokazivao karikature proroka Muhameda. Predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao da će “nastaviti da brani” sporne karikature, da je njihovo objavljivanje deo slobode izražavanja i obećao još veću borbu protiv radikalnog islama.

Ambasada Francuske u Rijadu je osudila napad i apelovala na svoje državljane da ” budu u maksimalnoj pripravnosti”.

U Saudijskoj Arabiji, domu najsvetijih mesta islama, bilo je kritika Francuske, ali mnogo blažih nego u drugim zemljama.

Saudijsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da “odbacuje svaki pokušaj povezivanja islama i terorizma i osuđuje uvredljive karikature proroka”.

Saudijski sveštenici su žestoko osudili karikature, citirajući proroka Muhameda: “Milost, pravda, tolerancija”, a jedan istaknuti šeik pozvao muslimane da “ne preteruju”.

Danas je do napada nožem došlo i u Francuskoj, u crkvi u Nici, gde je jedan napadač ubio tri osobe, posle čega je uhapšen.