Širom sveta i u Srbiji obeležen je Svetski dan borbe protiv psorijaze, teškog sistemskog autoimunog oboljenja koje se prepoznaje po velikim kožnim promenama. Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20% ima teži oblik bolesti.

Predstavnici Udruženje pacijenata obolelih od psorijaze „3P“ napominju da su zahvaljujući razumevanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od ove godine dostupni biološki lekovi za pacijente sa teškim oblikom psorijaze, čime su unapređene i proširene mogućnosti lečenja u Srbiji i ističu da pacijenti treba da budu motivisani da razgovaraju sa svojim lekarom o terapiji koja im je dostupna i koja će ih osloboditi simptoma ove bolesti.

Vladimir Kecić, predsednik ovog Udruženja, naglasio je da da se pacijenti suočavaju sa stigmatizacijom jer se psorijaza smatra zaraznom bolešću, što dovodi do izolovanosti, depresije, anksioznosti, i čak suicidalnih misli.

Profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dermatolog Kliničkog centra Srbije dr Mirjana Milinković Srećković kaže da je pacijentima u Srbiji od proleća ove godine dostupna primena biološke terapije na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za lečenje težih oblika klasične plak psorijaze.

„Tu odluku smo čekali više od 10 godina i vrlo smo zadovoljni što sada ipak idemo u korak sa svetom i možemo i pacijentima u Srbiji da preporučimo savremene lekove koji najuspešnije kontrolišu psorijazu kao ozbiljnu autoimunsku sistemsku bolest, i na najbolji način sprečavaju pojavu brojnih pridruženih oboljenja poput artritisa, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindrom, inflamatorne bolesti creva, depresije“, kaže prof. dr Milinković Srećković, dodajući da ove terapije značajno popravljaju kvalitet života obolelih.

Dr Predrag Majcan, načelnik odeljenja dermatovenerologije u KBC „Zvezdara“ kaže da je prva primena biološke terapije u svetu počela od 2004. godine i da ima prednosti u odnosu na konvencionalnu terapiju.

„Bolje se podnosi, lakše se primenjuje, a ima manje neželjenih efekata i kontraindikacija. Terapija se primenjuje jednostavno, aplikacijom potkožne injekcije, jednom mesečno ili jednom u tri meseca, što je vrlo komforno za bolesnike.

Od pre nekoliko meseci i u našoj zemlji je dostupno nekoliko efikasnih bioloških terapija koje pokazuju odlične rezultate“, kaže dr Majcan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.