Novi korona presek: Više od 4.000 novozaraženih, 19 osoba preminulo

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.449 osoba, od kojih je pozitivno 4.103 dok je, nažalost, 19 osoba preminulo.

Na respiratorima je 110 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 11.363 testiranih, njih 2.800 je bilo pozitivno, dok je nažalost 21 osoba preminula. Na respiratorima je bilo 108 pacijenata.

Crvene zone su sve punije. Trostruko je više pacijenata nego pre samo mesec dana.

Šekler o punim halama i veseljima

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Кraljevu Milanko Šekler rekao je za RTS da vakcinu treba da prime svi koji su ugroženi.

Glavna žarišta, odnosno mesta gde se širi virus – prepune sportske sale bez ikakvih epidemioloških mera, kao i velika veselja, ističe Šekler.

“Znamo da je vrlo mali procenat dece vakcinisan, što razumem jer nisu vakcinisani ni roditelji, onda je ova situacija sasvim očekivana, videćemo kako će se dalje odvijati”, kaže on.

Sve više zaražene dece

Raste i broj pregleda u kovid ambulantama širom Srbije, a među zaraženima sve više ima i dece.

“Nažalost u kovid ambulantama ima sve više dece. To su deca koja su najčešće bila na letovanjima, nisu vakcinisana, razbolevaju se i prenose zarazu na svoje ukućane. Obolevaju i ljudi sa obe primljene doze, ali, na sreću, oni nemaju težu kliničku sliku”, rekao je doktor Aleksandar Stojanović iz DZ Palilula.

Vojna bolnica Кaraburma ponovo radi punim kapacitetom. Otvoren je objekat К2 i primljeni su prvi pacijenti.

Načelnik Vojnomedicinske akademije Miroslav Vukosavljević rekao je da nema mesta opuštanju i da je vakcinacija spas.

“Na intenzivnoj nezi nema nijendog vakcinisanog, to je apel da shvatimo da vakcinacija radi”, istakao je načelnik VMA.