Novi korona presek: Pad broja novozaraženih i pacijenata na respiratoru

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.187 osoba, od kojih je 135 pozitivno, dok je, nažalost, pet osoba preminulo.

Na respiratorima je 16 osoba.

Počinje isplata 3.000 dinara vakcinisanim građanima

Pola miliona prijavljenih vakcinisanih građana danas će dobiti po 3.000 dinara, a do kraja nedelje biće isplaćeni svi koji su se prijavili.

Do sada se za 3.000 dinara prijavilo oko 1,39 miliona građana Srbije.

Nezaposleni, kojima je država u sklopu trećeg paketa pomoći za građane i privredu uplatila po 60 evra u dinarskoj protivvrednosti, novac mogu podići u nekoj od ekspozitura Banke Poštanska štedionica, kao i na šalterima Pošte Srbije.

Doktorka Adžić Vukičević: “Najmanji broj hospitalizovanih u Batajnici ikada”

Direktorka Kovid bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih ikada u toj zdravstvenoj ustanovi, brojke su nešto što je relativno i mogu se lako promeniti.

“Ovo je najmanji broj hospitalizovanih ikada u našoj bolnici, od ovih 75 bolesnika 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivnog lečenja, a intubirana su tri bolesnika”, rekla je Adžić Vukičevićeva, a prenosi RTS.

“Brojke – to je nešto što je relativno i što se može promeniti iz dana u dan, iz sata u sat i to je nešto što nas ne može toliko dovoljno ohrabriti, već nas jačati u našim namerama kako da se borimo i šta da činimo u vezi sa ovom infekcijom”, naglašava doktorka.

Ukazala je da većina pacijenata ne zna gde se zarazila, a niko od njih ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

“Različitih su starosnih grupa i polova. Trenutno naš najteži pacijent je 1991. godište, ima samo 30 godina, i to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše”, navela je Adžić Vukičevićeva.

Istakla je da je on prethodno bio zdrav momak, bez ijedne pridružene bolesti.

Sve više pacijenata se žali na posledice kovida, a doktorka kaže da dnevno na Klinici za pulomologiju pregledaju od 50 do 70 ljudi.

“Javljaju se različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Polovina njih je post kovid komplikacijama i najčešće viđamo fibroze pluća, bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje”, navela je doktorka.

Pored toga, kako kaže, često se žale i na nedostatak kiseonika i da jedan broj pacijenata i po izlasku iz bolnice mora da primaju kiseoničku terapiju.

“Na kraju to su i embolije pluća i tromboze goreih i donjih ekstrimiteta, kao i izlivi u plućnoj maramici”, kaže Adžić Vukičevićeva.

Za kraj, poručila je građanima da imaju priliku da se vakcinišu i da treba da je iskoriste.

“Nikome od nas ne treba da bude teško kada uđemo u neki market, tržni centar, restoran ili neki drugi zatvoren prostor da nosimo masku, jer ćemo na taj način usporiti i umrtviti virus, a i sama vakcina će tome pomoći da konačno se vratimo u normalne životne tokove”, zaključila je Adžić Vukičevićeva.

Vakcinacija

U Srbiji je do sada dato 5.029.548 doza vakcina. Prvu dozu su primile 2.668.973 osobe, a sa obe doze je vakcinisano 2.360.575 ljudi.

Procenat vakcinisanih u Srbiji je 44,3 odsto, a obe doze vakcina je primilo 40,07 odsto ljudi. 

U Beogradu je do sada vakcinisano 52,2 odsto građana. Do juče je prvu dozu vakcine primilo 726.856 ljudi, a sa obe doze su vakcinisane 668.574 osobe, prenosi RTS.

“Batut”: Preporuka za imunizaciju dece na razmatranju, potrošeno više od pet miliona doza vakcina

Agencija za lekove dala je dozvolu za upotrebu “Fajzer-Biontekove” vakcine za vakcinaciju dece od 12 do 15 godina. Za njeno korišćenje potrebna je i dozvola Instituta “Batut”.

Verica Jovanović, direktorka tog instituta, izjavila je da je Agencija za lekove usvojila na zahtev samog proizvođača preporuke i da je imunizacije dece trenutno na razmatranju.

Objasnila je da Nacionalna komisija za imunizaciju (NITAK) detaljno analizira sve preporuke, sve indikcije, kontraindikacije i u skladu sa tim se odlučuje da li će se za teritoriju Srbije preporučiti imunizacija.

Navela je da je upravo zakazan sastanak Nacionalne komisije za imunizaciju na kome će se razmotriti svi aspekti imunizacije uz podršku svih stručnih tela.

“Imunizacija ove populacije se preporučuje pre svega u zaštiti i kontroli epidemijske pojave kovid-19. Kao i za sve druge vakcine, uloga pedijatra je veoma velika i važno je da isprati zdravstveno stanje deteta pre nego što primi vakcinu”, istakla je Jovanovićeva.

“Sumnje nema, imunizacija dece od 12 do 15 godina je trenutno na razmatranju. U velikom broju zemalja se već primenjuje, sve je to krenulo od kraja maja i početkom juna, a neke države najavljuju da će imunizaciju započeti do jeseni kako bi se sprečilo masovno širenje epidemije kod dece u kolektivima i izbeglo zatvaranje škola”, rekla je Jovanovićeva.