Novi korona presek: Opet više od 7.000 novozaraženih, preminulo 60 osoba

0
Foto (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

U Srbiji je od poslednjeg preseka testirano 24.653 osobe, od čega je pozitivno bilo njih 7.111.

Potvrđeno je da je preminulo 60 zaraženih koronavirusom.

Na respiratoru se nalaze 282 pacijenta.

Hospitalizovano ih je više od 6.700 zaraženih.

Situacija sa koronavirusom u Srbiji je veoma teška a poslednjih nedelja svakodnevno je umiralo oko 50, 60 ljudi. Sve više dece je obolelo, a među onima školskog uzrasta oko 5.000, dok stručnjaci upozorovaju da vreme obolevanja najmlađih tek dolazi.

“Moderna” stiže sutra u Srbiju, u postupku je vakcina “Džonson i Džonson”

Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije rekla je za RTS da je do sada bilo 1.175 prijava na neželjene reakcije na vakcine. Najčešće prijavljivane neželjene reakcije su one koje spadaju u očekivane koje se javljaju na samom mestu primene – bol, crvenilo, otok, malaksalost, povišena temperatura, glavobolja. Više od 70 posto tih reakcija spontano prolaze, kaže Mirkovićeva.

U svetu je već dato više od sedam milijardi doza vakcine protiv korone, a potpuno je vakcinisano više od tri milijarde osoba ili oko 40 odsto populacije.

U Srbiji, prešli smo broj od tri miliona punoletnih stanovnika koji su primili vakcinu protiv kovida 19. Sutra stiže i vakcina petog proizvođača – Moderne.

Bez obzira na okolnosti u kojima radimo, nema odstupanja od standarda, propisa, zahteva koje svaka serija vakcina mora da ispuni, pre nego što se nađe u prometu, rekla je Mirkovićeva.

Dodala je da je u postupku vakcina kompanije “Džonson i Džonson”.

Svaka serija vakcina, kao i svaki lek prolazi kroz standardne procedure, svi lekovi koji se koriste u terapiji protiv kovida kao i sve vakcine imaju prioritet u radu, tako da deluje da brže radimo, ali tako što se pripremamo pre nego što dođu, mi znamo koja će serija doći.

Sutra stiže Moderna, očekuje da bi do kraja nedelje mogla da bude na puktovima za vakcinaciju. Pitanje je dana, kaže ona.

Provera koju “sputnjik” prilazi ne razlikuje se od provere drugih vakcina, bez obzira na to što je proizveden u Srbiji, kaže Mirkovićeva.

Jeste deo proizvodnje, to je samo punjenje, ali je taj proces proizvodnje jednako kritičan, vrlo je zahtevno i značajno što je domaći proizvođač ispunio zahteve da se nađe na tržištu.

Bebe u Tiršovoj koje se nalaze na mehaničkoj ventilaciji stabilno

Pulmolog u dečjoj klinici u Tiršovoj Nevena Jovičić izjavila je danas da se na toj klinici dve bebe nalaze na mehaničkoj ventilaciji zbog korone i da je njihovo stanje za sada stabilno.

Kako je doktorka rekla za RTS, u toj klinici svakog dana se pregleda od 80 do 100 dece zbog respiratornih infekcija.

“Broj pregledane dece tokom vikenda je nešto veći, a prošlog vikenda taj broj je bio i do 120”, navela je Jovičić.

Ona je rekla da od korone najviše oboljevaju deca školskog uzrasta, ali da su, uglavnom, u pitanju blaži simptomi.

Uvode se četiri nova punkta za vakcinaciju u gradu

U Beogradu će se povećati broj punktova za vakcinaciju i testiranje na korona virus, izjavio je  gradonačelnik Zoran Radojičić.

Punktovi za vakcinaciju biće u Beo šoping centru, IKEA Srbija, Tržnom centru Rajićeva i u Tržnom centru Stadion, saopštila je Gradska uprava.

Naredba čiji je cilj da se omogući veći broj punktova za vakcinaciju i testriranje na korona virus, doneta je sinoć na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije, i odmah će stupiti na snagu.