Novi korona presek: Manje od 100 novozaraženih, četiri osobe preminule

0

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.065 osoba, od kojih je pozitivno 74, a 4 osoba su preminule.

Na respiratorima je 11 osoba.

Juče, posle devet meseci, nismo imali preminule od korona virusa, tačnije, pre jučerašnjeg dana, nula preminulih zabeležili smo 30. septembra 2020. godine.

“Moraćemo da primimo malo revidiranu vakcinu jer se virus menja…”

Članica Kriznog štaba virusolog Tanja Jovanović ocenila je danas da će u budućnosti građani morati da prime “malo revidiranu” vakcinu protiv koronavirusa jer se virus menja.

Jovanović je za Radio televiziju Srbije navela da su vakcine koje su sada u upotrebi napravljene za origanlni soj, iz Vuhana, a da se u međuvremenu pojavilo više drugih varijanti.

“Varijacije nas zabrinjavju i utiču na efikasnost terapije, ali smanjuju, doduše minimalno, efikasnost vakcine. Sigurna sam da ćemo kao za sezonski grip, imati sezonsku vakcinu za koronavirus”, rekla je Jovanović.

Govoreći o delta soju koronavirusa, koji je u četvrtak prvi put registrovan u Srbiji kod dve osobe, Jovanović je rekla da se ta varijanta virusa lakše širi i da liči na tešku prehladu.

Dodala je da se kao simptom javlja temperatura, ali bez gubitka čula mirisa i ukusa, dok taj soj prati visoka stopa hospitalizacije.

Istakla je pretpostavlja da će Krizni štab uzeti u razmatranje pojavu novog soja virusa i da će doći do revizije epidemioloških mera.

Jovanović je naglasila da osobe zaražene delta sojem virusa u Srbiji, koje su doputovale iz Rusije, nisu vakcinisane i pozvala građane da se imunizuju ukoliko nameravaju da putuju.

“Da na putu ne biste imali problema, a i kako ne biste doneli u zemlju nove sojeve virusa”, rekla je ona.

Navela je da su veoma efikasne sve vakcine koje su registrovane u Srbiji, a da je zaštita od inficiranja delta sojem između 60 i 80 odsto.

Jovanović je rekla da je 99 odsto trenutno hospitalizovanih u Srbiji nije vakcinisano i istakla da je vakcina “jedno moćno oružje” za zaustavljanje cirkulacije virusa u populaciji.

“Sve je na nama, kako će se poštovati mere i da li ćemo završiti proces imunizacije”, naglasila je ona.

Delta soj – šta do sada znamo o indijskoj varijanti korone…?

Ova varijanta koronavirusa već nekoliko meseci zabrinjava zdravstvene vlasti zemalja širom sveta, do kada se krajem jeseni pojavila u Indiji. Recimo, četiri najveća australijska grada ove nedelje su ušla u četvorodnevnu blokadu kako bi sprečili njegovo širenje. Irska je odložila planove o otvaranju države, a američki zvaničnici pozvali su Amerikance da se vakcinišu kako bi zaustavili njegovo širenje.

Do sredine juna, delta varijanta je činila 99 odsto zaraženih kornavirusom u Velikoj Britaniji, a pretpostavke su, prema proračunima Evropskog centra za prevecniju i konrtolu bolesti, da će iznad 90 odsto slučajeva u Evropi do kraja avgusta biti zaraženo ovim sojem.

Recimo, u Sjedinjenim Državama, prema proceni američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ovom varijantom je zaraženo oko 26 odsto novih slučajeva (do 19. juna). Dve nedelje ranije, broj novih slučajeva koji su inficirani ovom varijantom je iznosio oko 10 odsto.

Virus “nosi” skup mutacija, uključujući i “L452R”, koje mu pomažu da lakše zarazi ljudske ćelije. Stoga istraživanja ukazuju da se ova varijanta dosta lakše prenosi.

“Opet imamo ozbiljnu pretnju i vidimo da se širi među nevakcinisanim stanovništvom”, rekao je član Ministarstva zdravlja SAD dr Vivek Marti.

Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da je indijski soj za 40 do 60 odsto lakše prenosiv od britanske varijante kovida.

Dr Predrag Kon, epidemiolog i član tima za suzbije zaraze kovid-19 u Srbiji, kaže da je prema “preeliminarnim utiscima” taj soj nešto blaži i više podseća na grip.

“Jasno je da kad tako dominira jedan virus, što se dobijaju podaci iz zemalja sveta, jasno je da će on prekriti čitav svet i to je samo pitanje trenutka. Vrlo je bitno da li će u većim grupama taj virus ući u zemlju, ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče njegove mogućnosti širenja”, rekao je Kon.