Kina je počela vojne vežbe u okolini svog regiona Tajvana, tri dana nakon što je Vilijam Laj položio zakletvu kao novi predsednik u Tajpeju. Portparol kineske vojske Li Si ističe da vežbe predstavljaju „snažnu kaznu za separatističke akcije“ Tajpeja, ali „čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija spoljnih sila“.

Vojne vežbe Kine održavaju se u okolini ostrva, uključujući Tajvanski moreuz, sprovode se i na severu, istoku i jugu od Tajvana, kao i u oblastima Kinmen, Macu, Vuću i Dongjin, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Portparol vojske Li Si naveo je da vežbe pod nazivom „Zajednički mač – 2024A“ uključuju trupe, mornaricu i vazdušne snage.

Li je istakao da vežbe služe kao „jaka kazna za separatističke radnje“ Tajpeja, ali i kao „čvrsto upozorenje protiv mešanja i provokacija od strane spoljnih sila“.

Američki general-pukovnik Siven Sklenka ocenio je da kineska vojska „nastavlja da vežba ključne elemente za potencijalnu vojnu invaziju na Tajvan“.

„Ovo deluje kao uvod za veće vojne operacije koje dolaze“, napisao je Wen-ti Sung, politički analitičar i stručnjak za Kinu sa Australijskog nacionalnog univerziteta, na platformi X, prenosi Gardijan.

„Prava ‘kazna’ protiv Tajvana možda tek dolazi, jer za to je potrebno vreme”, dodao je Sung.

Peking tvrdi da je Tajvan samo deo, provincija, Kine i najavljuje da će ga aneksirati, i silom ako bude bilo potrebno. Poslednjih godina Kina je pojačala svoj pritisak na Tajvan, povećanim upadima vazdušnih snaga u njegovu identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane i ekonomskom prinudom, sa ciljem da ubede Tajvan da prihvati kinesko preuzimanje vlasti bez rata, piše Gardijan.

Reakcije Tajpeja

Sa druge strane, ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo pomorske, vazdušne i kopnene snage da „brane suverenitet“ ostrva, ističući da reč o „iracionalnim provokacijama“, prenosi RTS.

„Vojna vežba ne samo da ne doprinosi miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, već naglašava agresivni militaristički mentalitet kineske vojske“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju, takođe, pozvalo je Kinu da „bude racionalna“, kao i da „prestane da podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“.

„Tajvan će zadržati svoje demokratske ideale i neće se promeniti usled pritiska susednih zemalja“, istaklo je ministarstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.