Novi bojkot Handkea: Albanski ambasador u Švedskoj neće prisustvovati uručenju Nobelove nagrade

0
Foto Profimedia

Albanija je saopštila da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelovih nagrada za književost, jer je ovogodišnje priznanje dato austrijskom piscu Peteru Handkeu, preneo je B92.

Albanija je objavila da u solidarnost s kosovskim Ablancima, njen ambasador u Švedskoj neće prisustvovati svečanosti u utorak jer je Handke bio pristalica i podržavao Miloševića.

Pre dva dana ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli rekao je da je dao instrukcije kosovskoj ambasadorki u Stokholmu da bojkotuje ceremoniju i rekao da “pisac koji podržava Miloševića i njegov genocid u Bosni i Kosovu ne zaslužuje Nobelovu nagradu”.

Švedski akademik Peter Englund, istoričar i pisac, takođe je najavio da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost Handkeu koji je kritikovan zbog “prosrpskih stavova” tokom ratova 1990-ih godina u Jugoslaviji.

Ove godine će biti uručene dve Nobelove nagrade za književnost: ovogodišnja Handkeu, a propšlogodišnja, tada neuručena iz proceduralnih razloga, poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk.

Kao i dobitnicima za medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju, njima će nagrade ururučiti kralj Švedske Karl 16. Gustaf.