Novi američki ambasador Kristofer Hil, svojim rečima: “Kosovo – Gde je sve počelo, gde će sve završiti” – Čitajte u Nedeljniku

1

Vest da je američki predsednik Džo Bajden nominovao američkog diplomatu, inače svog bliskog prijatelja i saradnika Kristofera Hila za novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji rasplamsala je debatu o novoj ulozi Vašingtona na Balkanu. Nekadašnji specijalni izaslanik za Kosovo imao je jednu od ključnih rola u dešavanjima na ovim prostorima devedesetih, a u Beograd dolazi – iz penzije, što je još jedna poruka.

U oktobru 2014, povodom odlaska u mirovinu, Kristofer Hil je objavio autobiografiju “Outpost: A Diplomat at Work”, koja i počinje u Beogradu – otac mu je radio u ambasadi, prve slike u knjizi su zimskog Beograda i Internacionalne škole iz januara 1961, kada je Jugoslavija podržavala ubijenog Patrisa Lumumbu, a grad bio ispisan grafitima protiv CIA – pa na neki način sada zatvara pun krug svoje karijere.

Nedeljnik je zavirio u njegovu autobiografiju, iz koje se, mnogo više nego u analizama što su se ovih dana pojavljivale, može videti kakav je Kristofer Hil i kakav bi njegov zadatak mogao da bude u ovom veku.

O tome, recimo, svedoči naslov jednog poglavlja – “Kosovo: Gde je sve počelo i gde će se sve završiti”…

Izvode iz knjige ambasadora Hila čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci dobijaju dva poklona: Mond diplomatik na srpskom jeziku i “Medicina danas”

1 KOMENTAR

Comments are closed.