U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u Klubu poslanika zvanično je potpisan Sporazum o saradnji sa pilot gradovima i opštinama.

U potpisivanju Panoa saradnje i Sporazuma učestvovali su gradovi i opštine širom Srbije – Aleksinac, Vranje, Vršac, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Požarevac i Subotica, dok se u Beogradu program trenutno sprovodi u gradskim opštinama Zvezdara i Novi Beograd.

Sporazumom je najavljen početak saradnje sa ovim gradovima i opštinama, koja obuhvata pružanje tehničke podrške u sprovođenju mera za socijalno uključivanje Roma i Romkinja i reintegraciju povratnika/ca po Sporazumu o readmisiji na lokalnom nivou.

Ceremonijalnom potpisivanju Panoa saradnje prisustvovao je ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nj.E. Tomas Šib, istakavši značaj ovakve inicijative koja će doprineti daljem napretku na polju integracije marginalizovanih grupa. „Važno je da zajedno radimo na ovakvim projektima, da ističemo različitosti i da jačom saradnjom između Nemačke i Srbije pružimo veliku i značajnu pomoć Romima i drugim marginalizovanim grupama. Do sada smo prikupili značajna sredstva i u okviru inicijative za inkluziju pomogli smo brojnim opštinama, neformalnim grupama i organizacijama, kao i pojedincima da pronađu zaposlenje, a učenicima i studentima da dobiju stipendije za fakultete zarad boljeg obrazovanja. Veliki značaj za pripadnike marginalizovanih grupa imaju lokalne strukture i drago mi je što imamo 15 opština i 12 gradova koji pokazuju veliki angažman na ovom polju“, istakao je Tomas Šib.

Projekat inkluzije se realizuje u saradnji sa kabinetom potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović, koja je ujedno i predsednica Koordinacionog tela za praćenje i realizaciju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.

„Posebno želim da se zahvalim Nemačkoj i GIZ-u koji je sa nama u Kordinacionom telu i bavi se inkluzijom Roma i Romkinja. Vlada je opredeljena po pitanju inkluzije marginalizovanih grupa i nastoji da ovo ne bude samo priča, ideja i želja, već da u realnom životu pokažemo šta sve možemo da uradimo i da se kao država izborimo da svi građani i građanke imaju jednaka prava. Ono što jeste kritična tačka je sprovođenje akcija, strategija i planova na lokalnom nivou. Baš zato je današnji Sporazum veoma važan da možemo zajedno da radimo na tome da od Roma i Romkinja dobijemo direktan odgovor šta smo to popravili u prethodnom periodu i šta je potrebno da se unapredi kako bi svi imali dostojanstven, i život kakav zaslužuju“, izjavila je prof. dr Zorana Mihajlović.

Gradonačelnik Beograda prof. dr  Zoran Radojičić istakao je da potpisivanje ovog Sporazuma Beogradu donosi veću podršku u socijalnom uključivanju Roma i da je GIZ važan partner sa kojim je grad Beograd načinio određene pomake. „Beograd kao lokalna samouprava sprovodi republičku Strategiju za aktivno uključivanje Roma i Romkinja u društvo. Planirana je i izrada Akcionog plana Grada Beograda za dalje unapređenje položaja Roma i to će nam u narednom periodu biti prioritet. Dužnost nas koji vodimo ovaj grad je da se staramo o svim našim sugrađanima i da skrenemo pažnju na one sugrađane koji žive u teškim uslovima“, dodao je Radojičić.

Grad Vršac predstavlja primer dobre prakse u pružanju usluga socijalne zaštite, a jedna od spona između Roma i Romkinja i grada Vršca je mobilni tim koji radi s njima na terenu.

„Vršac je poslednjih nekoliko godina mnogo uradio na unapređenju položaja svih marginalizovanih društvenih grupa, a posebno kada su u pitanju Romi i Romkinje, koje pratimo u svim segmentima počev od zdravlja i obrazovanja preko uslova stanovanja do zapošljavanja. Ono što smo uradili u poslednje dve godine je i donošenje strateških dokumenata koji se odnose na socijalno uključivanje Romske populacije, a pre svega operativni plan po kome delujemo na terenu, gde je čak kordinatorka našeg mobilnog tima socijalne podrške upravo Romkinja. Činjenica koja govori u prilog tome da smo na pravom putu je i početak implementacije dva projekta u oblasti zapošljavanja Roma koja se finansiraju sredstvima EU i upravo je to jedan od razloga što je Grad Vršac naveden kao primer dobre prakse kada je u pitanju pružanje usluga socijalne zaštite“, izjavila je gradonačelnica Grada Vršca, Dragana Mitrović.

Treća komponenta projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ usmerena je ka unapređenju okvira, strukture i mehanizama za sprovođenje navedene Strategije na nacionalnom i lokalnom nivou, uz ohrabrivanje promene stavova u društvu prema marginalizovanim grupama u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.