Nove “bezbednosne pretnje” u Kabulu, evakuacija civila se bliži kraju, SAD ubile dva člana Islamske države…

0

Američka vojska saopštila je da je tokom noći izvela napad bespilotnom letelicom protiv “organizatora” Islamske države Horasan (ISIS-K) što je prva zvanična operacija vojske SAD od nedavnog samoubilačkog napada te grupe na aerodrom u Kabulu. Zvaničnik je dodao da prema njihovima saznanjima nije bilo civilnih žrtava.

Vojska SAD je saopštila da je u napadu bespilotnom letelicom ubila dva pripadnika avganistanskog ogranka ekstremističke grupe Islamska država. Prvobitno je saopštila da je u napadu dronom ubila jednog pripadnika Islamske države.

Napad izveden u noći s petka na subotu naredio je ministar odbrane SAD Lojd Ostin, uz odobrenje predsednika države Džozefa Bajdena.

Za sada nije poznato da li su pripadnici Islamske države na koje je bio usmeren napad dronom bili direktno umešani u napad kod aerodroma u četvrtak u kojem je poginulo 13 pripadnika vojske SAD i 169 Avganistanaca. Bajden je zbog tog napada obećao da će se osvetiti Islamskoj državi.

Talibani su saopštili da su preuzeli kontrolu nad delovima aerodroma, ali SAD demantuju te navodi. Mnogi Avganistanci navodno sada pokušavaju da napuste zemlju preko granice sa Pakistanom, preneo je BBC.

Američka ambasada je takođe izdala upozorenje i uputstvo svojim građanima i Avganistancima da izbegavaju put i dolazak do aerodroma u Kabulu, kao i boravak u blizini kapija aerodroma zbog novih bezbednosnih pretnji.

Velika Britanija je saopštila da je danas krenuo poslednji let za Veliku Britaniju koji evakuiše isključivo civile iz Kabula. Svi dalji letovi iz Avganistana “biće za britansko diplomatsko i vojno osoblje”, saopštilo je ministarstvo odbrane Britanije, a prenosi BBC.

Bela kuća isključila je takođe svaku mogućnost da SAD ili njeni saveznici u ovom trenutku priznaju talibanske vlasti u Avganistanu.

“Želim da budem vrlo jasna. Nema žurbe da SAD ili njeni međunarodni partneri sada priznaju” talibanske vlasti, izjavila je novinarima portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Američke vlasti su u redovnom kontaktu sa talibanima dok SAD pokušavaju da evakuišu ljude iz Avganistana do 31. avgusta kada je planirano potpuno povlačenje američkih snaga.

Takođe, pojedine evropske zemlje planirale su okončanje evakuacije iz Avganistana, a Francuska je u petak uveče i završila vazdušni prevoz evakuisanja Avagnistanaca, izjavili su francuski ministri odbrane i inostranih poslova.

(BBC, Beta)