Nova žrtva sukoba u Pojasu Gaze: Preminuo izraelski policajac ranjen tokom protesta Palestinaca…

0
(Beta/AP Photo/Abdel Kareem Hana)

(Beta-AP) – Izraelski granični policajac koji je prošle nedelje pogođen metkom u glavu iz neposredne blizine tokom nasilnih protesta na granici Pojasa Gaze danas je preminuo, saopštila je izraelska policija.

Barel Hadari Šmueli (21) zadobio je povrede opasne po život kada ga je pogodio naoružani Palestinac 21. avgusta tokom demonstracija koje je organizovao islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi.

Ranjenik je bio u bolnici više od nedelju dana u kritičnom stanju.

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je saučešće porodici preminulog.

U proteklim nedeljama izbile su masovne demonstracije Palestinaca duž granice Gaze i Izraela, a cilj je bio da se izvrši pritisak na jevrejsku državu kako bi ublažila blokadu te teritorije, uvedenu još 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast od umerenijeg rivalskog Fataha posle pobede na parlamentarnim izborima.

Dva Palestinca, 12-godišnji dečak i jedan ekstremista Hamasa poginuli su u izraelskoj vatri tokom tih protesta.

Izrael i Hamas su ratovali četiri puta otkako je Hamas preuzeo vlast, a najnoviji rat izbio je u maju i trajao jedanest dana.

Egipat koji je takođe uveo blokadu Gaze je tokom proteklih nedelja nastojao da učvrsti prekid vatre kojim je okončan majski rat.

Najmanje 260 Palestinca, uključujući 67 dece i 39 žena poginulo je u tom ratu po podacima ministarstva zdravlja u Gazi. Hamas je potvrdio i pogibiju 80 svojih pripadnika.

Na izraelskoj strani poginulo je 12 civila, među njima dvoje dece i jedan vojnik.