Nova vanredna sednica i rasprava o Bečićevom razrešenju: Šta se danas događa u crnogorskoj Skupštini?

0
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorski poslanici će se danas na vanrednoj sednici Skupštine izjasniti o inicijativi za razrešenje predsednika crnogorske Skupštine Alekse Bečića, koju su podneli poslanici opozicije. S obzirom na to da inicijativu podržava 38 poslanika opozicije, a da je za smenu potreban 41 glas, potrebno je da razrešenje podrže i poslanici vlasti. Iz Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) su saopštili da neće glasati za smenu.

Nakon što su čelnici GP URA Bečića pozvali da se izjasni da li stoji iza svih optužbi koje su Demokrate u prethodnom periodu iznele na račun njihovog lidera Dritana Abazovića – “o izdaji, o 21 milionu, o korumpiranom političaru, o članu organizovane kriminalne grupe”, prvi čovek Skupštine i Demokrata je odgovorio da je spreman da sve oprosti, i da se u ime partije javno izvini celoj Crnoj Gori za sve što su njegove kolege izjavile, kada URA javno obeća građanima da njihov izbor neće biti formiranje skupštinske većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Iz URA su odgovorili da je očigledno da Bečić i Demokrate ne umeju da funkcionišu bez ultimatuma, uslova, preduslova i raznih kalkulacija, koje za cilj imaju samo očuvanje svojih fotelja i funkcija. Poručili su da DPS ne može biti deo evropske vlade, a podrška takvoj vladi je ponuđena svima. Upitan da li će danas biti smenjen, Bečić je rekao da to nije do njega, jer je uradio najbolje što je umeo.

“Demokrate su glasale protiv mogućnosti da se razreši potpredsednik Abazović, zato što poštujemo dogovor parlamentarne većine i izbornu volju 208.000 birača. To bih volio da ljudi shvate – naši kriterijumi su čelični. Poštovanje javno date reči i izborne volje građana. U suprotnom glas za razrešenje je glas za formalizaciju koalicije sa DPS”, rekao je Bečić, a prenose Vijesti.