Demokratska Crna Gora saopštila je danas da je Građanski pokret URA već odlučio da smeni predsednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića „zato što je on smetnja manjinskoj Vladi URA i DPS“.

„Ovo je dokaz da je formirana nova skupštinska većina. Koalicija URA i DPS je sklopljena. Ukoliko danas bude smenjen, svi na proteste u sredu u 18.00 u Podgorici kod Hrama“, piše u saopštenju Demokrata, a prenose Vijesti.

Predlog za razrešenje potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju se navodi da Skupština, za vreme Bečićevog mandata, nije bila mesto suštinskog političkog dijaloga, zbog čega nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

„Dominantno zbog te činjenice, odnosno, neostvarivanja svrhe koju bi najviši zakonodavni i politički dom u državi trebalo da ima, svedoci smo nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela, koje prete da destabilizuju ukupan ambijent u državi i blokiraju ispunjavanje njenih osnovnih zadataka“, kaže se u obrazloženju.

Podseća se da je negativan godišnji izveštaj Evropske komisije, u kome se navodi i da je sadašnji saziv Skupštine bez presedana u istoriji Crne Gore, najbolja ilustracija zbog čega je put države prema Evropskoj uniji zaustavljen.

„Značajan doprinos takvom Izveštaju i dijagnozi stanja od naših evropskih partnera, dala je upravo Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsednika“, dodaje se u obrazloženju.

Kako se navodi, u toku trajanja aktuelnog saziva Skupštine, Crna Gora je značajno nazadovala u oblasti vladavine prava, a najveći razlog tome je, smatraju u opoziciji, nespremnost i odsustvo političke volje Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu.

“Bečić nije uspio da delotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rešenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, kaže se u predlogu za njegovo razrešenje.

Opozicioni poslanici smatraju da je predsednik crnogorskog parlamenta svoju funkciju očigledno obavljao u interesu svoje partije i lične promocije, a ne u interesu države i ostvarivanja ključnih državnih ciljeva, čija je realizacija zbog takvog odnosa izostala.

Komentara

  1. MNE
    7. februara 2022. 10:10

    Nikad serbska CG!

  2. patriota
    7. februara 2022. 10:43

    Samo naivnim i "plitkim" ljudima nije bilo jasno još od prethodnih izbora da je Abazović čovek CIA-NATO . On je antisrpski faktor .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.