Uzimanje nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s nikakvim štetnim učincima kod ljudi pozitivnih na COVID-19, prema novoj studiji koju su objavili danski naučnici, prenosi Science daily.

Početkom pandemije izražena je zabrinutost da bi ibuprofen protiv bolova mogao da pogorša COVID-19. Međutim, onda su istraživači pretresli bolničke kartone 9.326 Danaca s Covidom-19, od kojih je njih 248 uzimalo NSAID lekove i nisu pronađene nikakve razlike u težini simptoma.

Korišćenje nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima kod pozitivno testiranih na COVID-19. To su rezultati studije Antona Potegarda sa Univerziteta Južne Danske i kolega iz Univerzitetske bolnice Arhus, kao i Danske agencije za lekove, objavljene 8. septembra u PLOS Medicine.

Tokom ranih faza pandemije strahovalo se da upotreba leka protiv bolova, ibuprofena, može pogoršati stanje obolelih od Covida-19. Kako je upotreba ibuprofena i drugih nesteroidnih protivupalnih lekova široko rasprostranjena, trebalo je proveriti o čemu je reč.

U novom istraživanju istraživači su prikupili podatke o svim Dancima koji su između 27. februara i 29. aprila bili pozitivni na virus SARS-CoV-2. Pročešljani su podaci o upotrebi NSAID-a, smrtnosti, hospitalizaciji, upotrebi mehaničke ventilacije i akutnim bubrežnim terapijama. U tom razdoblju 248 pacijenata koristilo je NSAID lekove.

Istraživači nisu otkrili povezanost bilo kojeg ishoda i upotrebe NSAID-a. Umrlo je 6,3 posto pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su koristili lekove protiv bolova, njih 24,5 posto bilo je hospitalizovano, a 4,9 posto primljeno je na odeljenja intenzivne nege. Ti su procenti vrlo slični onima koji su zabeleženi među pacijentima bez terapije NSAID lekovima: 6,1, 21,2 i 4,7 posto.

„S obzirom na dokaze, nema razloga za povlačenje dobro naznačene upotrebe NSAID-a tokom pandemije SARS-CoV-2′, kažu autori. ‘Međutim, uvek treba uzeti u obzir dobro utvrđene štetne učinke NSAID-a, posebno njihove bubrežne, gastrointestinalne i kardiovaskularne učinke, a NSAID lekove svi pacijenti trebalo bi da koriste u najmanjoj mogućoj dozi u najkraćem mogućem trajanju“, piše Science Daily.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-451-od-3-septembra/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.