Ideja demokratskog socijalizma u Hrvatskoj poslednjih trideset godina bila je tabu. Mi smo uspeli da je vratimo u politički diskurs.“ Kandidatkinja Radničke fronte na predsedničkim izborima održanim 22. decembra 2019. godine Katarina Peović dobila je samo 1,12% glasova. Međutim, pet meseci kasnije, 5. jula 2020. godine, zeleno-leva koalicija sačinjena od više partija uključujući i Radničku frontu, ostvarila je iznenađujuće dobar rezultat na parlamentarnim izborima, osvojivši 7% glasova i sedam (od ukupno 151) poslaničkih mesta.

U maju ove godine taj uspeh ponovljen je i na lokalnim izborima. Koalicija je osvojila najviše glasova na izborima za skupštinu grada Zagreba još u prvom krugu, a njen kandidat Tomislav Tomašević ubedljivo je potukao svog protivkandidata Miroslava Škora dve nedelje docnije, osvojivši 65% glasova u drugom krugu. Ova skupina partija i organizacija – iz koje se Radnička fronta u međuvremenu povukla – ostvarila je respektabilan rezultat i u Puli, Splitu, kao i u brojnim drugim gradovima u Hrvatskoj.

Na Balkanu odbrana javnog dobra poprima oblik demonstracija, što se videlo kroz proteste u Beogradu početkom aprila ili brojne lokalne akcije. Mnoge borbe vode se protiv projekata za izgradnju minihidroelektrana, koji su se namnožili širom regiona, često u izvođenju investitora bliskih vlastima

CEO TEKST (AUTORI ŽAN-ARNO DERANS I LORAN ŽESLAN) ČITAJTE U NOVOM MOND DIPLOMATIKU NA SRPSKOM

Uz letnji dvobroj Nedeljnika koji je na kioscima od četvrtka 22. jula, čitaoci će dobiti dva velika poklona – knjigu o Dobrici Ćosiću i novi broj Mond diplomatika na srpskom, najvećeg lista za intelektualce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.