Nova era u istraživanju svemira: Lansiran najveći teleskop na svetu…

0
(Beta/Bill Ingalls/NASA via AP)

Teleskop “Džejms Veb” vredan deset milijardi dolara napustio je Zemlju u istorijskoj misiji da snimi prve zvezde koje će “osvetliti univerzum”, prenosi BBC.

Lansiran je iz stanice u Francuskoj Gvajani, otvarajući tako novo doba istraživanja svemira.

Očekuje se da će njegov let u orbitu trajati nešto manje od pola sata, a signal koji potvrđuje uspešan ishod trebalo bi da bude primljen u Keniji.

Veb, nazvan po jednom od arhitekata sletanja misije “Apolo” na Mesec, naslednik je teleskopa Habl.

Međutim, inženjeri koji rade sa američkim, evropskim i kanadskim svemirskim agencijama izgradili su novu opservatoriju koja ima noviju tehnologiju

Uzlet se željno iščekivao, ali je takođe bio praćen dosta anksioznosti. Hiljade ljudi širom sveta radilo je na projektu u proteklih 30 godina.

Snažni infracrveni teleskop, koji je NASA predstavila kao premijerni opservatorijum, poleteo je u svemir u raketi “Ariana 5”.

Instrument težak 6.350 kilograma biće pušten iz rakete nakon leta u svemir. Teleskopu će nakon toga trebati mesec dana da se doveze do svoga odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milijon milja od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

Teleskop Habl, poređenja radi, kruži oko Zemlje s udaljenosti od 340 milja.

Takođe, ovaj teleskop, oko sto puta osjetljiviji od Habla, omogući će da se duboko promeni razumevanje svemira i mesto čovjeka u njemu.

Veb će uglavnom promatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gde se rađaju zvezde, dok je Habl delovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim talasnim dužinama.