Nobelovu nagradu za mir dobili filipinsko-američka novinarka i ruski novinar

0

Novinarka Marija Resa sa Filipina i Dmitrij Muratov iz Rusije dobitnici su Nobelove nagrade za mir, za napore da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajni mir, saopštila je predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i novčana nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od 1,14 miliona dolara.

Marija Resa je filipinsko-američka novinarka i autorka, suosnivačica i izvršna direktorica kompanije “Rappler” koja je skoro dve decenije provela kao reporterka CNN u jugoistočnoj Aziji.

Tokom 2020. godine je osuđena je po kontroverznom filipinskom zakonu protiv sajber kriminala, potez koji su grupe za zaštitu ljudskih prava i novinari osudili kao snažan napad na slobodu štampe.

Muratov je ruski novinar i glavni urednik lista Nova gazeta, koju je Komitet za zaštitu novinara opisao kao „jedine istinski kritički nastrojene novine koje imaju uticaj na nacionalnom nivou“.

Murataov je urednik lista bio od 1995. do 2017. godiine.

Ruski novinaar je osvojio Međunarodnu nagradu za slobodu štampe za svoju hrabrost u odbrani slobode štampe pred napadima, pretnjama i zatvroskim kaznama, piše Gardijan.

Među “favoritima” ove godine bili su beloruska opozicionarka u egzilu Svetlana Tihanovska, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg i medijska organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Prošlogodišnja nagrada pripala je Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija.

Do sada su proglašeni ovogodišnji pobednici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, fiziku, hemiju i književnost.

Sledeće nedelje biće proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.