Nobelova nagrada za književnost za 2018. godinu dodeljena je književnici Olgi Tokarčuk iz Poljske, a za 2019. godinu Peteru Handkeu, austrijskom književniku i aktivisti.

Kako se ističe u obrazloženjima, Olga Tokarčuk nagrađena je za „narativnu imaginaciju koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života“, a Peter Handke za „uticajan rad koji lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskog iskustva“.

Nobelova nagrada za književnost dodeljena je ove godne dva puta nakon što je švedsko telo koje bira laureate bilo pogođeno skandalom zbog seksualnog napada što je odložilo ceremoniju 2018. godine.

Među favoritima, prema pisanju Gardijana, su bile autorka „Sluškinjine priče“ Margaret Atvood i pesnikinja En Karson, obe iz Kanade, književnica Maris Konde, sa francuskog karipskog ostrva Gvadalupe, japanski autor Haruki Murakami i kenijski pisac Ngugi Va Tiongo. U najužem izboru su navodno bile i ruska spisateljica Ljudmila Ulickaja i Olga Tokarčuk iz Poljske.

Švedska akademija, koja dodeljuje ovu prestižnu nagradu, odlučila je prošle godine da ne dodeli Nobela za književnost, upravo zbog skandala koji je izbio. Žan- Klod Arno, suprug članice Akademije, Katarine Frostenson osuđen je u oktobru na dve godine zatvora zbog seksualnog napada. Iako se Frostenson povukla sa mesta članice Akademije, ovaj događaj je izazvao krizu u organizaciji, odnosno do sukoba interesa i „curenja“ informacija jer su se u javnosti pojavila imena dobitnika Nobelove nagrade.

Sara Danijus, sekretarka Švedske akademije je rekla da se Nobelova nagrada za književnost dodeljuje nekome ko je učinio nešto izvanredno za čovečanstvo, kao i da je nacionalnost nevažna.

O pobedniku odlučuju članovi Švedske akademije i taj postupak odlučivanja se čuva u tajnosti 50 godina.

Član akademije Anders Olson rekao je da su se članovi ove godine udaljili od „muški orijentisane“ književnosti.

Među prethodnim pobednicima su Bob Dilan (2016), Alis Manro (2013), Orhan Pamuk (2006), Toni Morison (2003) i Gabrijel Garsija Markez (1982). Pobednici su dobili po devet miliona švedskih kruna, medalju i diplomu.

Nobelova nagrada za književnost, osim prošle godine, nije dodeljena ni tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

Alfred Nobel je napisao u svom testamentu da se nagrada dodeljuje ljudima koji su doprineli čovečanstvu u oblastima koje su njega interesovale- fizici, hemiji, medicini, književnosti, ali pored toga, nagrada se dodeljuje i za mir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.