(Beta) – Izrael je odgovoran za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, objavio je Njujork tajms pozivajući se na tri neimenovana obaveštajna zvaničnika.

Taj izveštaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo jevrejsku državu za njegovo ubistvo.

List navodi da nije jasno da li je Vašington unapred znao za napad, ali podseća da Izrael i SAD blisko sarađuju u odnosu prema Iranu.

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je danas za izraelski javni servis Kan da će „bez Fahrizadeha Iranu biti vrlo teško da napreduje u svom vojnom (nuklearnom) programu“.

Iako je Iran zamrznuo razvoj nuklearnog programa u sklopu sporazuma sa velikim silama 2015. godine, Izrael je rekao da je Fahrizadeh tajno nastavio da radi na tome i da je bio ključna ličnost u nastojanjima Irana da se naoruža atomskom bombom.

Ubistvo Fahrizadeha je najnovije u nizu ubistava nuklearnih naučnika u Iranu u proteklim godinama za koja ta zemlja optužuje Izrael.

Izraelska TV je objavila da je današnji napad bio mnogo složeniji od bilo kog ranijeg takvog incidenta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je jednom za Fahrizadeha rekao da je otac iranskog nuklernog programa.

Izrael je odbio da komentariše ubistvo tog naučnika, a TV Kanal 12 je ocenio da on nije bio samo otac iranskog programa nuklearnog oružja već čovek koji je odlučio da isporuči bombu ajatolasima.

On je takođe bio ekspert za balističke rakete, navedeno je u tom izveštaju.

Izraelski novinar Josi Melman, ekspert za obaveštajnu službu Mosad objavio je na Tviteru da je ubistvo veliki psihološki i profesionalni udarac za Iran, a predsednik SAD Donald Tramp je to retvitovao.

Njujork tajms je ranije ovog meseca objavio da je drugi čovek Al Kaide, Abu Muhamed al Masri, ubijen u Teheranu i da su ga ubila dva izraelska operativca na motociklu po nalogu Vašingtona.

Al Masri je zajedno sa ćerkom Miriam, udovicom sina Osme bin Ladena Hamzem ubijen u avgustu, objavio je Tajms, pozivajući se na obaveštajne izvore.

Iran je rekao da je izveštaj zasnovan na netačnim informacijama i porekao da prisustvo bilo kog člana Al Kaide u toj zemlji.

Izraelski TV kanal 12 je javio da je Agencija za atomsku energiju godinama nameravala da se sastane sa danas ubijenim naučnikom i da ga pita o njegovim aktivnostima ali da Teheran to nije dozvolio.

Isti kanal je javio da je Fahrizadeh bio jedan od najčuvanijih ljudi u Iranu i stalno okružen telohraniteljima.

Izraelska vojska uprkos iranskim pretnjma o odmazdi nije pojačala pripravnost posle ubista, navode lokalni mediji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.