Nizak nivo zaraze od gripa zbunjuje stručnjake

  0
  Foto: Profimedia

  Iako postoji zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva COVID-19 u Sjedinjenim Državama, slučajevi drugog virusa – gripa – opali su u odnosu na njihov broj pre godinu dana. Slično je u celom svetu.

  Sećate se kada je dr Entoni Fauči je ove jeseni prorekao još hiljade smrtnih slučajeva zbog kombinacije COVID-19 i gripa, a stručnjaci širom sveta upozoravali na sudar gripe i koronavirusa, takozvanu “tandemiju”?

  Makar za sada, čini se da su ta upozorenja bila preterana kao i rane projekcije koje predviđaju milione smrtnih slučajeva, jer se, umesto toga, dok se COVID-19 strahovito vraća, grip se jednostavno ne širi kao nekada, iz razloga koji virolozima koji proučavaju problem još uvek nisu jasni, objavio je za Just the News u svojoj kolumni Džon Solomon, pozivajući se na podatke nedeljnog praćenja gripa američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

  Ovo nije samo pitanje u SAD.

  Svetska zdravstvena organizacija je objavila nedavno da nivo aktivnosti gripa ostaje nizak širom sveta.

  „Globalno, aktivnost gripa je ostala na nižim nivoima od očekivanih za ovo doba godine“, objavila je SZO ranije ovog meseca, „iako je u nekim zemljama zabeležen rast“.

  “Uprkos nastavku ili čak povećanom testiranju na grip u nekim zemljama na južnoj hemisferi, zabeleženo je vrlo malo otkrivenih slučajeva gripa.”

  Neki su naveli aktuelna ograničenja socijalne distance kao jedan od razloga zašto broj zaraženih od gripa tako naglo opada.

  „Čini se da su stope niže“, kaže Fil Kanki, profesor zaraznih bolesti na harvardskoj školi javnog zdravlja “T.H. Chan”.

  “Mislim da će mere za ublažavanja koronavirusa verovatno smanjiti nivo. Neke od ovih mera možda su bile posebno efikasne za rizične grupe za grip, poput starijih i imunosupresivnih.”