“Nisu navijači Kaljarija oponašali majmunske krike jer su rasisti, nego jer te se plaše. Shvati to kao izraz poštovanja…”: Pismo navijača Intera Lukakuu je uvreda za zdrav mozak

0
Foto: Profimedia

Drugo kolo Serije A donelo je mnogo uzbuđenja širom Apeninskog poluostrva, ali je nekoliko dana kasnije jedina tema i dalje rasistički ispad navijača Kaljarija, koji su oponašali majmunske krike kako bi isprovocirali i uvredili napadača Intera Romela Lukakua.

Belgijanac je izarazio žaljenje zbog toga i naglasio da se nada da će se takvom ponašanju stati na put, a onda je dobio pismo navijača. I to navijača svog kluba.

Pismo koje se klacka na tankoj niti između komedije i tragedije, prenosimo u celosti.

“Ćao Romelu,

Pišu ti predstavnici navijačke grupe Curva Nord, oni koji su te dočekali na aerodromu kada si stigao u Milano.

Žao nam je što si događaje iz Kaljarija shvatio kao rasizam.

Trebalo bi da znaš da Italija, poput mnogih drugih evropskih zemalja, nema PRAVE probleme sa rasizmom.

Razumemo da je tebi to možda izgledalo kao rasizam, ali nije to baš tako. Mi u Italiji koristimo različite “načine” da “pomognemo svom timu” i pokušavamo da učinimo svoje protivnike nervoznim.

Mi smo multietnička navijačka organizacija i u naš klub su dobrodošli igrači svih rasa, sa svih strana. Međutim, mi smo u prošlosti koristili taj “način” i vrlo verovatno ćemo ga koristiti i u budućnosti.

Nismo rasisti zbog toga, pa nisu ni navijači Kaljarija.

Moraš da razumeš da na italijanskim stadionima ljudi ne navijaju samo za svoj tim, nego i protiv protivničke ekipe, ali ne zbog rasizma, nego da pomognu svom klubu.

Molimo te da takav način ponašanja navijača Kaljarija shvatiš kao izraz poštovanja prema tebi, zbog činjenice da te se oni plaše jer znaju da možeš da im daš mnogo golova i zbog toga na taj način navijaju protiv tebe, a ne zbog toga što te mrze, ili zbog boje tvoje kože.

Pravi rasizam je nešto potpuno drugo i to dobro znaju svi italijanski navijači.

Kada izjaviš da bi u Italiji trebalo da se bore protiv rasizma na stadionima, ti podstičeš represiju prema navijačima koja uključuje i nas same. Pomozi nam da se borimo protiv PRAVOG rasizma.

Ta borba treba da počne u školama, a ne na fudbalskim stadionima jer su navijači navijači i oni se često na stadionama ponašaju potpuno suprotno od onog kako se ponašaju u svom svakodnevnom životu.

Italijanski navijači nisu perfektni i razumemo tvoju frustraciju, ali italijanski navijači nisu ni rasisti.

Još jednom,

Dobro došao Romelu”, napisao je neki Ilija Čvorović koji navija za Inter, vodeći se legendardnom rečenicom: “Sad će doći moj brat Đura i oprostiće ti što te je tukao.”