Nisu bili samo luk i strela: Otkriveno kako je napadač ubijao svoje žrtve u Norveškoj

0

(Beta-AP) – Danski državljanin, osumnjičen za napad lukom i strelom u Norveškoj, koristio je i drugo oštro oružje za ubistvo pet osoba, saopštila je danas policija.

Policija je navela da je osumnjičeni 37-godišnjak Espen Andersen Braten prošle srede u mestu Kongsberg najverovatnije prvo koristio luk i strelu da rani žrtve, a da ih je potom ubijao neodređenim oštrim oružjem.

Braten, koji je u napadu ubio pet i povredio tri osobe, priznao je krivicu.

Policija procenjuje da je uzrok napada najverovatnije očigledna psihička bolest osumnjičenog, i navodi da je njegova izjava da je prešao na islam dobila manji značaj tokom istrage.

Braten je ubio četiri žene između 52 i 78 godina i 75-godišnjaka.

Sve ukazuje da je nasumično odabrao žrtve, navodi policija koja je ispitala oko 60 svedoka zločina u mestu sa 26.000 stanovnika nedaleko od Osla.

Sve žrtve su živele u istoj ulici u Kongsbergu, a nekoliko njih je bilo deo umetničke zajednice.

Posle optužbi da je policija previše sporo reagovala tokom napada, norveška obaveštajna služba zatražila je nezavisnu istragu postupanja policajaca.

Masovna ubistva su retkost u Norveškoj, u kojoj nema puno kriminala, a napad je doveo do poređenja sa zločinom iz jula 2011. godine, kada je desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba u toj zemlji, koristeći bombu, pušku i pištolj.