“Nismo mi fašisti, ovo je nadstranački režim…”: Intervju Petra Živkovića za Njujork tajms 1929. godine – Iz poklon knjige koja se dobija uz Nedeljnik

0
foto promo

“Što se tiče fašizma, videli ste partijske političare ispred mog kabineta. To ne bi bilo moguće da smo uspostavili fašistički režim, kao kada Fašisti silom unište sve ostale. Ovo je nadpartijski režim…” PETAR ŽIVKOVIĆ U INTERVJUU ZA „NJUJORK TAJMS“, DVA SATA POŠTO JE POČEO DA RADI KAO PREMIJER 1929. GODINE

Kralj Aleksandar suspenduje ustav 6. januara i postavlja Živkovića na čelo vlade, a već 10. januara u američkom „Njujork tajmsu“ izlazi intervju sa novim premijerom uz nadnaslov da “jugoslovenski premijer ističe kako je cilj kraljevske diktature pročišćenje, a ne suzbijanje demokratije”. Živković je i na dopisnika „Njujork tajmsa“ – inače poznatog britanskog novinara Dž. E. R. Gedija (koji je u to vreme bio šef biroa „Njujork tajmsa“ za Centralnu i Jugoistočnu Evropu) – ostavio sličan utisak. On piše o snažnoj vojnoj figuri, generalu od 49 godina koji izgleda mlađe i natprosečne je visine. Da, piše i o njegovim tamnim očima… Ali daleko je od patetičnog umiljavanja. Tekst počinje ovako: “General Živković, jugoslovenski apsolutistički premijer, primio je dopisnika Njujork tajmsa dva sata od otvaranja vladinog kabineta posle državnog udara od nedelje…”

On piše da Živković nije zauzeo kabinet koji je namenjen predsedniku vlade u “lepoj novoj zgradi preko puta kraljevske palate”, već se pozicionirao u “manje pretencioznoj zgradi ministarstva unutrašnjih poslova, gde može bolje da radi”.

Gedi je pisao kako je ispred njegovog kabineta bila gužva, da su mnogi čekali da dođu do novog premijera, a da ga je Živković – navodi da “tečno govori francuski” – dočekao osmehom dobrodošlice. Ispred kabineta su, pored ostalih, bili i bivši premijer Korošec i bivši ministar spoljnih poslova Ninčić, primetio je Gedi.

“Izgledalo je kao da će se ponoviti uobičajeno iskustvo na Balkanu sa uzaludnim čekanjem satima. Ispostavilo se da nije prošlo ni pet minuta pre nego što se Živkovićeva sekretarica probila kroz gužvu i saopštila da general može da odvoji nekoliko minuta.”

“Kao što vidite, nije mi bilo lako da vas primim, ali rado ću odgovoriti na svako pitanje koje biste mi ukratko postavili”, rekao je Živković. Usledilo je novinarsko pitanje:

– Svet je očekivano nestrpljiv da sazna kako da se odredi prema vašem apsolutističkom režimu. Treba li ga smatrati militarističkom ili fašističkom vladom? Naročito, da li je namera da to ostane trajni režim u ovoj zemlji?

– Pretpostavljam – nasmejao se Živković – činjenica da sam ja vojnik je odgovorna za tu frazu “vojna diktatura”…

Uz svaki primerak Nedeljnika na poklon se dobija knjiga o Petru Živkoviću i Beloj ruci – o tome kako se stvara mehanizam upravljanja državom iz senke.

Ovo je treća poklon knjiga iz hit edicije “Senke nad Balkanom”, a dobija se na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 16. januara.

A novom broju Nedeljnika ČAK DVA POKLONA

Uz knjigu o Petru Živkoviću čitaoci dobijaju na poklon Njujork tajms na srpskom jeziku.

U novom Nedeljniku čitajte i specijal posvećen Nedi Arnerić, redovnu kolumnu Srđana Valjarevića…