Vučić: “Nebojša Stefanović veoma dobro radi svoj posao, nema diktature u Srbiji”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

(Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ministar odbrane Nebojša Stefanović veoma dobro radi svoj posao, a da će problemi izmedju članova Srpske napredne stranke (SNS) biti rešavani u okviru stranke.

Vučić je na konferenciji za novinare na Sajmu naoružanja koji se održava na Beogradskom sajmu, rekao da u SNS “naše unutrašnje stranačke stvari rešavamo kako treba da rešavamo”, a da će državna pitanja rešavati državni organi.

“Ja sam slučajno vrhovni komandant oružanih snaga pa čak i o tom pitanju mogu da sudim i nemamo nikakav problem. To što imam, ili nemam da kažem Nebojši Stefanoviću rekao sam pre godinu dana i to sam tada završio”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Na pitanje da prokomentariše primedbe koje dolaze iz SAD i EU zbog kupovine oružja od Rusije i Kine, Vučić je odgovorio da “mi njih ne kritikujemo, a oni nabavljaju mnogo više”, kao i da “mi nabavljamo onoliko oružja koliko mislimo da nam je potrebno da bi odvratili svakoga od potencijalne agresije”.

Vučić je naveo da je njegova politika “da ne slušamo nikog drugog nego samo potrebe našeg naroda” i da to važi kako za nabavku oružja tako i za nabavku energenata.

“Ako neko drugi odlučuje koliko nam treba oružja, koliko nam treba energenata, hajde onda da ukinemo državu. Da sam slušao sve njih, jel bismo imali gasa danas. Imaćete tople sobe zato što nisam slušao”, rekao je Vučić i dodao da Srbija jeste na evropskom putu, ali da hoće da saradjuje sa svima i samostalno donosi odluke.

Vučić je rekao da nije ni primetio da nas neko kritikuje zbog nabavke oružja, kao i da uz nabavku naoružanja “nećemo morati da se sakrivamo ispod stola kad je 17. mart i da se pretvaramo da vezujemo pertle”, povodom datuma kada su 2004. godine Srbi sa Kosova napadnuti i proterivani. 

On je rekao da nije tačno da je u Srbiji na sceni diktatura, jer se najviše negativnih komentara u medijima odnosi na njega.

“Ukupno na političkoj sceni Srbije od kompletne valasti i opozicije negativnih objava o meni je 61 odsto, dok je 31 odsto negativnih objava o svim drugim (političarima) kompletno iz vlasti i opozicije. Toliko o diktaturi u Srbiji i neslobodi i toliko o tome koliko svi moraju da govore samo nešto lepo”, rekao je Vučić.

“Nismo iskoristili Nesvrstane, mi ne obmanjujemo, to oni rade…”: Vučić odgovorio Osmani

Vučić je negirao tvrdnje kosovske predsednice Vjose Osmani da je samit Pokreta nesvrstanih zloupotrebljen za “prljavu i brutalnu kampanju” protiv Prištine i dodao da je taj skup iskorišćen samo za promociju Srbije i Beograda.

“Govorili smo o nekim trajnim vrednostima. O miru i stabilnosti, o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, a to su vrednosti na kojima je Pokret nesvrstanih osnovan. I to nema nikakve veze sa njihovim vrednostima. Naš posao je da radimo i da se borimo”, rekao je Vučić na Sajmu naoružanja u Beogradu.

Vučić je rekao da Priština misli da se problemi rešavaju tako što se svakodnevno daju agresivne izjave protiv Beograda, ali da je njemu drago što oni tako misle.

“Mi nikoga ne varamo i ne obmanjujemo. Ako to neko radi, onda su to oni, i oni koji njih podržavaju”, rekao je Vučić.

Govoreći o kritikama na račun održavanja samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, Vučić je rekao da je ove godine broj prisutnih, u vreme korone, čak za četvrtinu veći nego na 50. godišnjicu i upitao koliko je zemalja te 2011. godine povuklo priznjanje Kosova.

“To je moj odgovor onima koji misle da je važno da nam drže filozofska predavanja i pridike”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li je slučajno da je Sajam naoružanja organizovan baš u vreme održavanja samita Pokreta nesvrstanih, Vučić je rekao da misli da jeste ali da bi mu bilo drago da nije.

“Veoma je važno da promovišemo ono što proizvodimo. Mislim da je sajam baš sada slučajno, ali bih voleo da je namerno, jer bi to govorilo o pametnom pristupu… Nadamo se dobrim ugovorima i nastavljamo saradnju. Uvek gledamo šta možemo da kupimo ili prodamo, a kako god okrenete, oko 20.000 ljudi je vezano za vojnu industriju”, rekao je on.