Tužilaštvo Kosova je otvorilo slučaj i saslušalo poslanicu Demokratske partije Kosova Fljoru Brovinu koja je juče na sednici Skupštine objavila fotografiju navodnog silovanja Albanke koje su počinile srpske snage. Brovina je nakon izveštavanja priznala da se radi o lažnoj fotografiji, preneo je N1.

Kosovski mediji koji su posumnjali u autentičnost fotografije, potražili su je na internetu i ustanovili da je slika deo pornografskog filma koji nije snimljen na Kosovu.

„Danas je saslušana gospođa Brovina, koja je rekla da je sliku dobila 2003. godine i da je sliku dobila od aktivista iz Đakovice. Upitana da li je prijavila slučaj ikada policiji, imajući u vidu da se radi o krivičnom delu, ona je rekla da nije znala da je obavezna da slučaj prijavi policiji“, rekla je specijalna tužiteljka Drita Hajdari.

Brovina tvrdi da je 2003. godine kada je bila predsednica komisije nestalih lica dobila sliku i da ni u jednom trenutku nije posumnjala u njenu autentičnost. 

„Nisam nikada pomislila da neko može da mi da lažna i nepotvrđena dokumenata. Pošto je bilo takvih slučajeva na Kosovu, ja nisam posumnjala u autentičnost slike. Izvinjavam se svima, naročito ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja“, rekla je Brovina. 

Objavljena fotografija je izazvala oštre kritike u kosovskoj javnosti, a većina komentara ide u pravcu da je pokazivanjem lažne fotografije nanet ozbiljan udarac za hiljade žena koje su preživele seksualno nasilje.

U znak solidarnosti i podrske tim ženama za ponedeljak je najavljen protestni marš sa motom „Budi moj glas“.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.