“Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice…”: Kadri Veselji se izjasnio pred sudom u Hagu

0
Foto Screenshot

(Beta) – Bivši oficir OVK Kadri Veselji izjavio je danas, u prvom pojavljivanju pred sudom za zločine OVK u Hagu, da nije kriv za zločine nad Albancima, Srbima i Romima širom Kosova i u Albaniji, 1998-99.

“Nisam kriv ni po jednoj od tačaka optužnice”, rekao je Veselji (53) pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava po 10 tačaka optužnice.

Kao branilac Veseljija, nastupio je, preko video veze, britanski advokat Ben Emerson, koji je dva puta pred Haškim tribunalom odbranio zapovednika OVK Ramuša Haradinaja od optužbi za ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Emerson je najavio da će uskoro zatražiti da Veselji bude pušten na privremenu slobodu. On je rekao da Veselji nje bio uhapšen, već da se dobrovoljno predao po dogovoru sa tužilaštvom.

Odbranu je u sudnici zastupao i bivši tužilac Haškog tribunala Endru Kejli.

Tužilaštvo su zastupali glavni tužilac Džek Smit i tužilac Alan Tiger, koji je pred Haškim tribunalom vodio procese protiv Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

U vreme obuhvaćeno optužnicom, od marta 1998. do septembra 1999, Veselji je bio šef bezbednosno-obaveštajne službe Glavnog štaba OVK, kao i ministar za bezbednost u samoproglašenoj privremenoj vladi Kosova.

Zajedno sa članovima Glavnog štaba OVK Hašimom Tačijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, Veselji je, u 10 tačaka, optužen za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke). Ta dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao ratni zločini.

Kao učesnicima u udruženom zločinačkom poduhvatu, na teret im se stavljaju zločini nad najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom KiM i u Albaniji i najmanje 98 ubistava, od marta 1998. do septembra 1999.

“Na više lokacija širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji, pripadnici OVK izvršili su krivična dela iz optužnice nad stotinama civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima”, piše u optužnici.

Po optužnici, “žrtve su bila lica za koja se podozrevalo da ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova”.

To su bili: “Srbi, Romi i Aškalije; katolici; civili za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima; Albanci koji su podržavali Demokratsku savez Kosova ili bili povezani sa tom strankom, kao i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK”.

Žrtve su, po optužnici, bili i “Albanci koji se nisu pridružili OVK ili nisu podržavali OVK i lica koja su na osnovu svog trenutnog ili bivšeg zaposlenja važili za protivnike OVK”.

Veselji se sudu predao 5. novembra na Kosovu, zajedno sa Tačijem i Seljimijem, i iste večeri su smešteni u pritvor u Sheveningenu.

Juče su pred sud u Hagu prvi put bili izvedeni Tači i Krasnići, koji su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Prvo pojavljivanje Seljimija (49) pred sudijom za prethodni postupak zakazan je za sredu, 11. novembar.

Glavni tužilac Smit, prvi predlog optužnice podneo je 24. aprila, a drugi, revidirani, 24. jula. Sudija Giju je optužnicu potvrdio 26. oktobra.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500