“Nisam Crnogorac al’ mogu da pogledam”: Sve što ste želeli da znate o Zakonu o slobodi vjeroispovesti – Čitajte u Nedeljniku

Foto-montaža, izvor fotografije Profimedia

Zašto se o ovom zakonu ne izjasne beogradski Crnogorci, poput Draže Petrovića, pitao je pre neki dan neko iz tzv. Tviter zajednice, a onda je meni koji nemam Tviter, taj tvit pokazao neko ko ima Tviter.

Logično pitanje, s tim što su moje veze sa Crnom Gorom iste ko i sa Tviterom, dakle nikakve. Postojala je teorija neke moje babe da smo mi Petrovići od Kuča, mada to niko nikada nije dokazao, pa je isto tako moguće da smo mi Petrovići od Sijuksa, eventualno od Apača, jer ni to niko nikada nije dokazao. Dokazano je da smo poreklom iz Šumadije, s tim što su svi Petrovići iz moje loze, bar oni koje pamtim, živeli u Novom Sadu.

E sad, otac moje prababe Marije po muškoj liniji, imao je fotografsku radnju u Herceg Novom, a sahranjen je na groblju Škaljari kod Kotora, to je nepobitno utvrđeno u našem porodičnom stablu. I nije bio Crnogorac, već Francuz. Tokom jednog letovanja u Herceg Novom išao sam na groblje u Škaljarima da mu obiđem grob i upalim sveću, što verovatno otvara mogućnost da direktnije veze imam sa škaljarskim klanom nego sa Crnom Gorom, ali me niko do sada nije terao da se izjasnim o škaljarskom klanu kao što neki traže da se izjasnim o Zakonu o slobodi vjeroispovesti…

Ceo tekst kolumne Draže Petrovića pročitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 16. januara.

Svi čitaoci Nedeljnika dobijaju dva poklona: treću knjigu iz edicije “Senke nad Balkanom” (“Petar Živković i Bela ruka”) i novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici