U Švajcarskoj je nedavno objavljena knjiga „Zločini i potresi“, autora Žan-Danijela Ruha, bivšega švajcarskog ambasadora u Beogradu, Tel Avivu i Ankari. U svojoj najnovijoj knjizi, Ruh, koji je u Beograd stigao 2000. godine, otkriva sve ono što se u periodu nakon Miloševićevog svrgavanja dešavalo iza kulisa političke pozornice Srbije.

Tokom svoja dva mandata u Beogradu (prvi je proveo u funkciji savetnika, od 2000. do 2003. godine, a drugi u funkciji ambasadora u periodu između 2012. i 2016), a i tokom godina koje je proveo kao diplomatski savetnik Karle del Ponte pri MKSJ, Žan-Danijel Ruh ostavio je dubok trag. Često je Ruh u svojoj rezidenciji na Senjaku organizovao sastanke i žurke, koristeći svaku priliku da okupi beogradsku elitu i napije je dobrim švajcarskim belim vinom. Zahvaljujući tim žurkama, Ruh je veoma brzo izgradio reputaciju bonvivana, autentičnog i iskusnog diplomate koji je u stanju da, ne deleći ni po babu ni po stričevićima, sa svima razgovara potpuno otvoreno i iskreno, bez obzira na to da li taj sagovornik dolazi iz političkog, kulturnog, umetničkog ili preduzetničkog sveta. Posle epizode u Beogradu, Ruh je postavljen za ambasadora u Tel Avivu, a zatim i u Ankari.

Prošle godine Ruh je imenovan za državnog sekretara, svojevrsnog načelnika unutrašnje bezbednosti koji se nalazio na čelu administracije od 100 ljudi, ali je Hamasov napad na Izrael 7. oktobra onda sve iz korena promenio. U samo nekoliko nedelja, Ruhovi neistomišljenici su njegovu prošlost u Tel Avivu iskoristili kako bi ga prikazali kao nepodobnog za obavljanje poslova koje je nova funkcija iziskivala.

Nacionalna medijska kampanja ga je na kraju naterala da se povuče, kako iz Državnog sekretarijata, tako i iz diplomatije. Sabravši sva svoja, nazovimo to tako, živopisna diplomatska iskustva, Žan-Danijel Ruh napisao je knjigu „Zločini i potresi“ (treba napomenuti da je tek nedavno objavljena u Švajcarskoj), u kojoj detaljno opisuje godine koje je proveo u Beogradu i Hagu, otkrivajući čitalaštvu šarenoliku galeriju upečatljivih likova sa, kako srpske, tako i međunarodne političke, medijske i kulturne pozornice, likova koji su u značajnoj meri definisali tokove moderne istorije Srbije.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 20. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.