Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija: Proaktivnost banaka treba da bude ključ progresa zajednice

  0
  Foto: Promo

  Godine jubileja neretko znaju da budu prekretnice u poslovanju i standardima jedne kompanije. Za UniCredit Banku dvadesetogodišnjica poslovanja, nije samo veliko priznanje za njihov uspeh, poverenje i otpornost na lokalnom tržištu, već i prilika da jednu temu stave u fokus, ne samo svojih klijenata već i šire društvene zajednice.

  U kampanju „20 godina se zajedno trudimo da pokrećemo dobre stvari”, kojom proslavlja 20 godina prisustva na domaćem tržištu UniCredit Banka rešila je da uđe zajedno sa svojim klijentima, a sa ciljem da se za ukazano poverenje oduži lokalnoj zajednici. Kako su banke odigrale jednu od ključnih uloga u očuvanju stabilizacije privrede u vremenima najvećih izazova, pokazale svoju humanu stranu, kao i kako predvode zelenu tranziciju, pitali smo Nikolu Vuletića, predsednika Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

  Za poslednjih dvadeset godina dosta toga se promenilo na domaćem bankarskom tržištu, i ne može baš mnogo kompanija da se pohvali sa 20 godina uspešnog poslovanja. Kako ste odolevali izazovima i šta je zapravo za vašu banku ključ uspeha?

  Uspeh naše banke možda leži u savršenoj kombinaciji podrške velikog panevropskog sistema i stručnosti i posvećenosti lokalnih kadrova. Za ovih dvadeset godina UniCredit Banka je u svakom momentu bila prepoznata kao banka sa stabilnim i predvidivim modelom rada i to je ono što je klijentima najvažnije. Kada upravljate nečijim novcem i finansijama, stabilnost i poverenje idu ruku pod ruku. Ponosni smo što za ovih dvadeset godina imamo veliki broj klijenata koji su sa nama od prvog dana, i još ponosniji što su neki za to vreme značajno porasli. Za svih ovih dvadeset godina, jedni smo od retkih koji su organskim rastom zadržavali visoku tržišnu poziciju, uprkos svim promenama koje se na tržištu dešavaju. Sa druge strane tokom protekle dve godine, ceo bankarski sektor pokazao je jednu drugačiju, za neke možda neočekivanu, humanu stranu. Podrška državi i društvu u prvim danima izbijanja pandemije, bila je potvrda snage i humanosti cele industrije, a proaktivnost koju je UniCredit Banka pokazala sa programom garantnih šema, vrlo brzo po izbijanju kovid krize samo je potvrdila našu usmerenost da klijentima izađemo sa pravim i dobrim rešenjima, onda kada su im ona najpotrebnija.

  U vašu kampanju kojom obeležavate 20 godina rešili ste da uključite i klijente. Da li verujete da je to neki budući model poslovanja banka – udruženi doprinos zajednici?

  Pre par dana smo na nivou cele UniCredit Grupe objavili novi, ambiciozan strateški plan, pod nazivom „UniCredit Unlocked”. Ovim planom želimo da otključamo i naš potencijal, ali i da osnažimo zajednice ka zajedničkom napretku. A sve to stavljajući u fokus klijente, jer nam je važno da oni osim što su zadovoljni uslugom koju im banka pruža, budu zadovoljni i na jednom drugom, možda višem, etičkom nivou, izborom koji su napravili. Zapravo, već sada bih mogao da kažem da sam gotovo siguran da jesu, jer smo za dva meseca trajanja kampanje kojom obeležavamo 20 godina, sakupli više od 13 miliona dinara, a koji će biti uloženi u programe zaštite i očuvanja životne sredine i prirodnih resursa naše zemlje. Tokom cele sledeće godine, ova sredstva biće uložena upravo u one projekte kojima je pomoć najpotrebnija kao što su nacionalni parkovi, specijalni rezervati i spomenici prirode. Nedavno potpisan memorandum o saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kao nastavak ovog projekta, samo je još jedna potvrda da smo u ovoj kampanji iskreni i istrajni, i da ćemo se potruditi da zelena agenda, društveno odgovorno poslovanje i održivost postanu jedni od prioriteta šire zajednice.

  Značaj zelene agende banke su dosta rano prepoznale, a UniCredit Banka je bila jedna od prvih koja se okrenula zelenom finansiranju. Na čemu počiva budućnost zelenih projekata i zelenog finansiranja? Da li je moguće da uskoro vidimo i prvu samo „zelenu” banku zemlji ili regionu?

  Ono što ja mogu da vam garantujem je da će UniCredit Banka vrlo posvećeno raditi na iznalaženju novih rešenja i otvaranju novih kreditnih linija za zeleno finansiranje. Samo tokom ovog decembra, UniCredit Banka je sa uglednim Green for Growth Fondom potpisala partnerstvo kojim ćemo lokalnoj privredi učiniti dostupna sredstva u iznosu od čak 1.76 milijardi dinara, a kao podršku oporavku zelenih projekata u Srbiji. Ovo partnerstvo predstavlja prvu dinarsku transakciju ovog fonda u Srbiji, a njegovom realizacijom omogućava se poboljšavanje pristupa dinarskom finansiranju, jer se osnažuju klijenti banke da investiraju u svoju budućnost bez izlaganja deviznom riziku koji bi mogao da negativno utiče na njihove novčane tokove. Obim, značaj, ali i ekskluzivnost ovog partnerstva čini me posebno ponosnim i na svoj tim i na činjenicu da se nalazim na čelu UniCredit Banke Srbija u još jednom tako značajnom trenutku.