“Nikada se nisam ovoliko stideo Rusije. Zločin i protiv ruskog naroda, sa podebljanim slovom Z preko nade u prosperitet društva”: Ruski diplomata podneo ostavku u UN

0
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

Ruski diplomata Boris Bondarev podneo je ostavku na funkciju u Ujedinjenim nacijama, naglasivši da se „nikada nije toliko stideo“ svoje zemlje. Vladimira Putina je optužio za njegov „agresivni rat“ protiv Ukrajine, navodi se u izveštajima.

Bondarev, savetnik ruske misije pri kancelariji UN u Ženevi, kritikovao je rusko ministarstvo spoljnih poslova – u kome je radio 20 godina – zbog sve većeg „nivoa laži i neprofesionalizma“, izveštava organizacija za zaštitu prava UN Voč, a prenosi Gardijan.

U izjavi koju je podelio direktor organizacije Hilel Nojer, Bondarev je navodno saopštio da je “za dvadeset godina svoje diplomatske karijere video različite zaokrete ruske spoljne politike, ali da nikada se nikada toliko postideo svoje zemlje, kao 24. februara ove godine”.

“Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv celog zapadnog sveta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije, sa podebljanim slovom ‘Z’ koji prelazi preko naše nade i izgleda za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji”, saopštio je Bondarev.

“Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – da zauvek ostanu na vlasti, žive u pompeznim neukusnim palatama, plove na jahtama uporedivim sa flotom ruske mornarice, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su da žrtvuju onoliko života koliko je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca već je stradalo samo za ovo”, dodao je Bondarev.