Veliki francuski glumac Alen Delon primio je počasnu Zlatnu palmu na 72. Međunarodnom festivalu u Kanu, rekavši da se ne seća kada je poslednji put bio toliko dirnut do suza.

„Dugo nisam toliko plakao“, rekao je Delon primajući nagradu od ćerke Anuške Delon uz veliki aplauz publike.

Uručenju Zlatne palme za životno delo prisustvovali su sinoć francuski ministar kulture Frank Riester, predsednik Kanskog festivala Pjer Leskir i njegov zamenik Tijeri Fremo.

Delon je rekao da želi da se oprosti od publike kojoj želi da uputi zahvalnost.

„Odlazim, ali neću da odem pre nego što ne uputim zahvalnost. Publici dugujem to što sam zvezda“, rekao je Delon.

Glumac sa velikom harizmom je pre uručenja nagrade prešao crveni tepih festivala uz zvuke muzike iz filma „Klan Sicilijanaca“ Anrija Verneja u kojem glavne uloge igraju Delon, Žan Gaben i Lino Ventura.

Delon je, vidno veoma dirnut dočekom publike, dao nekoliko autograma i zastajao da pozdravi prisutne. Delon, koji je sa organizatorima festivala imao godinama turbulentne odnose, do sada nije dobio nijedno priznanje sa te smotre.

On je poslednji put na festivalu bio 2013. godine kako bi predstavio restauriranu verziju filma „Na žarkom suncu“ Renea Klemana.

Uručenje nagrade izazvalo je polemiku u SAD, gde je američko udruženje „Žene i Holivud“ pokrenulo onlajn peticiju protiv Delona zbog njegovih ranijih verbalnih ispada na račun žena, migranata i homoseksualaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.