“Nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok, ni dovoljno dugačak, da se ne može preći…”: Angela Merkel o tridesetoj godišnjici pada Berlinskog zida

0
Foto: Tanjug-AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropu, na 30. godišnjicu pada Berlinskog zida, da brani “slobodu i demokratiju” koje su sve više i više na udaru.

Vrednosti na kojima počiva Evropa, sloboda, demokratija, jednakost, pravna država i ljudska prava, ne podrazumevaju se i uvek ih treba braniti“, rekla je Merkel u crkvi Pomirenja.

Ta crkva je izgrađena na mestu stare crkve koju je komunistička istočnonemačka vlada srušila jer se nalazila na „ničijoj zemlji“ između Istočnog i Zapadnog Berlina.

„U budućnosti je neophodno delovanje. Berlinski zid pripada prošlosti i uči nas da nijedan zid koji ograničava ljude i slobodu ne može biti dovoljno visok ni dovoljno dugačak da se ne može preći“, rekla je Merkel, i sama rođena u Istočnoj Nemačkoj.

Ona je navela da to „važi i za istok i za zapad“.

Kancelarka je položila ružu na ostatke zida u ulici Bernauer.

Sa Angelom Merkel su bili predsednici Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, zemalja koje su u najvećoj meri pripremile teren za rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989. ali koje su danas na meti žestokih kritika zbog nepoštovanja principa pravne države.

Upozorenja na pretnje demokratijama uputio je i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, preneo je Danas.