Nije znao kad je rođen, igrao je da bi sestru izvukao iz Sudana, nudili su mu ministarsko mesto ako promeni religiju: Priča o najvišem igraču NBA lige

0
Foto Profimedia

Nikola Jokić je danas dobio novog saigrača. Visokog, vižljastog momka sjajnih karakteristika. Bol Bol, neobično ime koje vuče poreklo iz naroda Dinke u Južnom Sudanu, nije nepoznato u NBA svetu.

Otac ovog momka koji je sinoć izabran kao 44. pik i iz Majamija trejdovan u Nagetse – a verovalo se da će biti u prvih pet – bio je čuveni Manute Bol. Jedan od dvojice najviših NBA košarkaša u istoriji.

Životna priča oca novog košarkaša Denvera je, kao i sve u vezi sa ovom porodicom i narodom i zemljom iz koje potiču – nesvakidašnja.

Manute Bol rođen je u Sudanu, potiče iz naroda Dinke, čiji su pripadnici poznati kao jedni od najviših na svetu.

Njegova majka je, tako je govorio Manute, bila visoka žena (2,08 cm), otac je malo “zasotajao” (2,03 cm). Navodno je njegov pradeda bio visok 2,39 cm.

Ne zna se tačno kada se rodio. Nije znao ni da je posebno visok, ni koliko tačno, jer se u njegovom selu nije merila visina.

Da je visok 2 metra i 31 centimetar saznao je kada je izlazio iz tinejdžerskih godina.

“Mislim da sam imao 18 ili 19 godina”, govorio je.

Bol Bol na draftu, foto Tanjug/AP

Dinke većinom žive u Južnom Sudanu, državi koja je stekla nezavisnost od Sudana 2011. godine, godinu dana pošto je Manute preminuo zbog bolesti bubrega.

Manute je kao klinac počeo da igra fudbal, ali je bio previše visok za tu igru. Zato se prebacio na košarku, ali je ubrzo počeo da oseća predsrasude rezervisane za one koji žive na jugu tadašnjeg Sudana.

Imao je sreću da ga ja zapazio jedan košarkaški trener iz Nju Džersija koji je držao košarkašku kliniku za sudanski nacionalni tim 1982. godine. I on ga je nagovorio da dođe u Ameriku.

Taj trener Don Fili ga je uputio u Klivlend na tamošnji univerzitet. Pošto Manute Bol nije imao dokument koji bi potvrdio datum rođenja, a nije ni sam znao kada je rođen, trener Kevim Mekej je napisao 16. oktobar 1962. godine. Kako je sam trener kasnije govorio, bio je ubeđen da je Bol znatno stariji.

Manute nije znao reč engleskog. Mesecima je išao na časove, ali nije uspeo da prevaziđe jezičku barijeru dovoljno da bi ga upisali na fakultet, tako da nije odigrao nijednu utakmicu za tu školu.

Don Fili je nastavio da gura njegovu karijeru i poslao ga je na draft 1983. godine. Međutim, ni to nije išlo lako. Izabran je u petoj rundi (tada je bilo više od dve runde) kao 97. pik ukupno od strane LA Klipersa. Fili je prvo Bola ponudio Juti, ali je tada za Džezere igrao centar Mark Iton, pa su tu ponudu glatko odbili. Trener Klipersa Džim Linam je Filiju poručio: “Ne moraš više nikog da zoveš”.

Otputovao je u Klivlend da vidi Bola na delu. Rukama i nogama su se sporazumevali, a pomagao je i jedan košarkaš sudanskog porekla i Manute je rekao da nije siguran da može da igra profesionalno pošto ne razume šta mu treneri govore.

Linam je jednom prilikom ispričao i kako su tada svi zagledali njegov pasoš. U pasošu je pisalo da ima 19 godina, što je bilo sumnjivo, ali i da je visok 157 cm.

Kada je Linam pitao Bola otkud tolika razlika u zvaničnom podatku i njegove stvarne visine, Manute je rekao da je sedeo dok su ga sudanski policajci merili.

I dok su gledali kako da premoste te prepreke NBA je poništila njegov izbor na draftu pošto je utvrđeno da se prijavio posle dozvoljenog roka.

(VIDEO) Kako je igrao Manute Bol

Opet su se otvorila vrata za koledž karijeru.

Bol je upisao Univerzitet Bridžport koji je imao i program za strane studente. Igrao je za njihov tim u sezoni 1984/85, i beležio 22,5 poena, 13,5 skokova i 7,1 blokadu po itakmici.

Tako je Manute Bol stigao na draft 1985. godine. Skauti su smatrali da je potrebno da provede još dve godine u NCAA ligi, ali je on želeo što pre da počne da zarađuje novac kako bi svoju sestru doveo iz Sudana u Ameriku. Izabran je kao sedmi pik druge runde, izabrali su ga Vašington Vizardsi.

U NBA ligi je proveo deset sezona, igrao je pored Vašingtona i za Golden Stejt, Fildalefiju i Majami.

Njegova statistika (2,6 poena, 4,2 skoka i 3,3 blokade za 18,7 minuta u proseku) je daleko manja od uticaja koji je ostvario. Ostao je upamćen kao jedan od najviših igrača u istoriji lige. Dva puta je bio najbolji bloker lige i jednom izabran u drugi odbrambeni tim sezone.

Kažu da je značajan deo novca koji je zarađivao u NBA trošio na dobrotvorne akcije za saniranje posledica rata u Sudanu. Navodno mu je 2001. godine sudanska vlada ponudila mesto ministra sporta, ali je on to odbio pošto je jedan od uslova bio da pređe u islam. Bol je, inače, bio hrišćanin. Kasnije je imao problem da napusti zemlju, pošto su ga optuživali da podržava pobunjenike iz naroda Dinka, kojem je i sam pripadao. Vlasti su odbile da mu izdaju izlaznu vizu, osim ako se ne vrati u zemlju sa više novca nego što je imao kod sebe na izlasku.

Tada se i američka javnost uključila, ponajviše senator iz Konektikata Džozef Liberman, kako bi se sakupio novac da se Bolu kupi karta za Kairo. Potom su šest meseci trajali pregovori sa američkim vlastima da mu se odobri azil. Kada mu je to odobreno, onda je sa porodicom konačno mogao da dođe u Ameriku, ne kao bivši košarkaš, nego sa izbegličkim statusom. U SAD je Manute Bol osnovao organizaciju koja je skupljala pomoć za sudanske izbeglice.

Jedne godine je Manute Bol čak potpisao jednodnevni ugovor sa jednim hokejaškim timom. Bol, naravno, nije umeo da kliza. Bio je to još jedan od poteza kojim je promovisao skupljanje pomoći za decu Sudana.

Aktivno se uključivao u akcije pomirenja sudanskih naroda i agitovao je za izgradnju škola po Južnom Sudanu.

Inače, imao je šestoro dece sa prvom ženom i još četvoro sa drugom.

Tokom karijere sprijateljio se sa Čarlsom Barklijem koji je za njega rekao: “Kada bi svi na svetu bili Manute Bol, to bi bio svet u kojem želim da živim”. Barkli je za tog momka koji se plašio da neće m

Preminuo je 2010. godine. Sahranjen je u Južnom Sudanu.