“Nije srpska bitka – balkanska vojska se borila protiv Osmanlija”; “Mora da je iscrpljujuće kada u svemu pronalazite bes”: Grenel i Čitaku – rasprava oko Kosovskog boja

1

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel i bivša ambasadorka privremenih prištinskih institucija u Vašingtonu Vijore Čitaku polemisali su i raspravljali na Tviteru povodom Grenelove vidovdanske čestitke Srbiji.

Naime, Grenel je juče odao poštu herojima na Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika.

“Danas odajemo počast herojima. Na današnji dan 1389. godine započela je bitka protiv Osmanlija na Kosovu”, napisao je Grenel na Tviteru.

On je dodao da je Vidovdan “spomen dan na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike”.

Čitaku je reagovala na čestitku koju je povodom Vidovdana uputio bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine i istakla da “Kosovska bitka teško da je bila srpska bitka, već da se u njoj balkanska vojska borila protiv Osmanlija”.

“Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka, držeći sve nas kao taoce”, napisala je Čitaku na Tviteru.

Grenel je potom savetovao Čitaku da da bi joj bilo bolje da “pruži ruku”, nego što “u svemu nalazi uvredu”.

“Suviše lako se nađete uvređenim. Mora da je iscrpljujuće kada u svemu pronalazite povod za bes. Ljudi žele posao i rešenja – pružite ruku”, napisao je na Tviteru Grenel.

Naposletku, barem za sada, Čitaku je u odgovoru naglasila da ona želi i poslove i rešenja, kao i da pruža ruku, ali da je njegova objava u kojoj je Srbiji čestitao Vidovdan “jednostavno istorijski nije tačna”.

1 KOMENTAR

  1. Balkanska vojska… Ni sam ne znam da li zvuči glupo ili smešno… :))) A u suštini vrlo je prosto, nek pitaju Turke sa kim su ratovali. :)))

Comments are closed.