“Nije priznao poraz, niti izvukao pouke. Tramp odlazi kao kukavica, kriv za smrt petoro ljudi…”: Predsednik Češke optužio odlazećeg predsednika SAD

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je danas predsednika SAD Donalda Trampa da je kukavica, kriv posredno za smrt petoro ljudi u neredima na Kapitolu u Vašingtonu sredinom sedmice i da ne pamti predsednika koji bi odlazio uz takvu sramotu.

“Donald Tramp nije priznao poraz, nije izvukao pouke, a što je još gore nahuškao je pred Kapitol hiljade ljudi. Time je posredno izazvao smrt valjda petoro ljudi, uglavnom svojih pristalica. To je jednostavno kukakvičluk odlazećeg političara”, rekao je danas predsednik Zeman u video razgovoru za češki tabloid Blesk.

Češki predsednik koji se dugo ponosio da je kao prvi političar u Srednjoj Evropi podržavao Trampa i pozdravio njegovu pobedu na predsedničkim izborima 2016. godine danas je rekao da je u prošlosti “bilo mnogo političara koji su na početku izazivali nadu ali su posle razočarali”.

“Ja sam objektivno priznao da je Tramp pomogao Izraelu, a ja sam veliki pristalica Izraela. S druge strane kritikovao sam pred njim njegov plan da ode iz Avganistana jer sam tvrdio da time otvara prostor Talibanu”, rekao je Zeman.

Češki predsednik naglasio je u intervjuu da zaista ne može da se seti da je neki američki predsednik odlazio sa funkcije uz ovakvu sramotu kao sada Tramp.

Predsednika Trampa, ili bar njegovih parola i crvene bejzbol kape odrekao se nakon nasilja Trampovih pristalica u Vašingtonu i češki premijer Andrej Babiš.

Premijer nije krio pred izbore za Evropski parlament u maju 2019. godine da ga je za parolu predizborne kampanje “Zaštitićemo Češku, oštro i bez kompromisa” inspirisao predsednik Tramp, a na mitinzima i u redovnim video porukama naciji na Fejsbuku Babiš je nastupao često sa crvenom bejzbol kapom a la Tramp sa natpisom “Jaka Češka”.

Odmah nakon nereda u Vašingtonu premijer Babiš je uklonio fotografiju u toj kapi sa svojih profila na društvenim mrežama i zamenio je fotografijom sa zaštitnom maskom na kojoj je zastava Češke.

“Crvena kapa je bila naš simbol, simbol jake Češke. I istina je da je inspirisao Tramp. Ali posle napada na demokratiju bez presedana u SAD, koji sam nedvosmisleno osudio, smatrao sam da treba da izrazim svoj stav time da promenim fotografiju na profilu”, rekao je češki premijer.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!