“Nije Milo bio uvek takav. Dolazio je kod ćivota Svetog Petra, ložio je jednom i badnjak. Doduše, naopako ga naložio…”: Tako je Amfilohije pričao o predsedniku Crne Gore

1
screenshot/N1 i Sputnik

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je imao za života turbulentni odnos sa vlastima, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori. Poslednje godine je proveo u specifičnim okolnostima kada je, eto, bio opozicija u dve države.

A o predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću – a spor oko Zakona o slobodi veroispovesti između Đukanovića i Mitropolije je i doveo do smene režima posle 30 godina – mitropolit Amfilohije je u intervjuu za Nedeljnik govorio:

“On nije bio takav, a onda se i on 1997. prešaltovao u Montenegrine. Šteta.”

U kom trenutku ste shvatili da će povesti Crnu Goru drugim putem u odnosu na onaj kakvim ga vi vidite?

Već upravo te 1996, čini mi se da je bio u Americi. Kako sam saznao – koliko je to tačno znaju oni koji su mi pričali, njegovi najbliži – njemu je rečeno: ili ćeš u Hag zbog Dubrovnika, ili ćeš da prihvatiš da radiš kako se dogovaramo. Nije mu se išlo u Hag, nije mu se trošilo sve što je stekao, a on zna kako je stekao, i onda je prihvatio ideje Liberalnog saveza. Do tada je dolazio u Mitropoliju, dolazio je kod ćivota Svetog Petra, ložio je jednom čak i badnjak. Doduše, zapamtili mu Cetinjani, naopako ga naložio.

Sad je krenuo i protiv Mitropolije. Negde je skorije obećao da će smestiti Mitropoliju u jednu, da li reče, šupu…

Nije ni prvi ni poslednji.

Ali, ne verujem, ima on drugačijih kvaliteta, kao čovek.

Iako oni progone sad Srpsku pravoslavnu crkvu. Jedini smo koji nismo zvanično priznati. Kažu, treba da se registrujemo. Ako neko nekog treba da registruje, trebalo bi mi njih. Mi smo ovde osam stotina godina, mi smo stvorili Crnu Goru.

1 KOMENTAR

  1. E sada se i ja pitam kako se to lozi badnjak nenaopacke? – a inace teolog sam.

    Procitala sam clanak u makedonskim novinama, da je skopljancima nakon zemljotresa rekao da im tako treba i da ime je to bila kazna sto su se odvojili od srpske crkve i htjeli svoju makedonsku? Jel`istina ovo za djeda, deder napisite? – Ne vjerujem.

Comments are closed.