“Nije mi bilo jednostavno u Hagu videti čoveka sa kojim sam radio godinama…”: Milan Kučan o Slobodanu Miloševiću

0
Foto Nedeljnik i Profimedia

Milan Kučan je u intervjuu za Nedeljnik rekao da posle osamostaljenja Slovenije i Hrvatske njegovi odnosi sa Franjom Tuđmanom nisu bili previše iskreni ni prisni.

“Za mene je ipak bilo značajno to što je imao veliku podršku hrvatskog naroda i bio je faktor sa kojim je trebalo sarađivati”, rekao je Kučan.

U velikoj ispovesti za Nedeljnik ispričao je i kako je izgledao njegov poslednji susret sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Hagu.

“Meni nije izgledalo da se mnogo promenio: ni po govoru, ni po načinu na koji mi je postavljao pitanja, ni po fizičkom izgledu”, rekao je Kučan.

On je ispričao i kako je izgledao njihov poslednji razgovor uoči raspada Jugoslavije.

“Bilo je to na jednom sastanku predsednika predsedništva. Svako se ukopao na svojim stavovima, svako je imao odgovornost prema svojima, tako da tu nije bilo rezultata. Nije mi bilo jednostavno kasnije u Hagu videti čoveka sa kojim sam radio godinama i koji je bio optužen za najteže zločine. Pazio sam dosledno da nikada ne optužim srpski narod. Jedno je bio naš odnos prema srpskom rukovodstvu, a drugo prema srpskom narodu”, rekao je Kučan.

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 12. decembra, prvi predsednik nezavisne Slovenije pričao je o nepoznatim detaljima i događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije, o odnosu sa Miloševićem, uzrocima raspada SFRJ, kako Hrvatska nije htela zbog Slovenije u rat, o jugonostalgiji, kao i o tome šta bi Jugoslavija danas bila u Evropi…

DIGITALNO IZDANJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom jeziku.