“Ni nas 28 članica se ne možemo složiti…”: Makron protiv proširenja EU

0
Foto: Tanjug-AP

Francuski predsednik Emanuel Makron ponovio je da u postojećoj evropskoj strukturi nema mesta da se govori o budućem proširenju i istakao da ni postojećih 28 članica ne može da se složi.

Francuski predsednik je posle prekida maratonskog samita, koji je počeo u nedelju uveče, naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju, prenose agencije.

“I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje pre dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja”, naglasio je Makron.

Od preuzimanja dužnosti prvog čoveka Francuske, Makron se protivi proširenju EU, pre unutrašnjih reformi evropskih institucija. On je ocenio da je prekid samita “potpuni krah” koji će biti loš za imidž Evropskog saveta i odgovornost za neuspeh prebacio na “neke lične ambicije”.

Šefovi država i vlada EU su posle skoro 19 sati neuspešne rasprave prekinuli sastanak na kojem je trebalo da se postigne dogovor o imenovanju nosilaca ključnih funkcija unutar EU.

Samit će se nastaviti u utorak u 11 sa namerom da se postigne saglasnost o imenovanju predsednika Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, viskog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i predsednika Evropske centralne banke