Ni “Gađanje kokota” nije što je bilo: Ubio petla na tradicionalnom događaju u Perastu, pa dobio tromesečnu kaznu

0
Foto: Printskrin YouTube

Zaštitnici životinja su uspeli. Više puta su pisali žalbe i izražavali protest zbog tradicionalne manifestacije u Perastu pod nazivom “Gađanje kokota”, kojom su stanovnici Perasta obeležavali pobedu nad Turcima u 17. veku. Međutim, do ovogodišnje manifestacije, vlasti su se svaki put oglušile o njihove žalbe.

Ove godine, M.L. iz Perasta, odgovaraće za teško ubistvo petla od 15. maja, a Vijesti pišu da će biti dužan da u naredna tri meseca donira novac u dobrotvorne svrhe.

“U predmetu je trenutno u toku postupak odloženog krivičnog gonjenja, a osumnjičenom, koji je priznao izvršenje krivičnog dela naloženo je da u dobrotvorne svrhe uplati određeni iznos u roku od tri meseca”, navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru.

Zbog tradicionalnog gađanja žive mete, preporuku da razmisle i revidiraju sadržaj manifestacije, organizatorima – Mesnoj zajednici Perast, Društvu prijatelja grada Perasta i Opštini Kotor – su početkom jula uputili poruku i iz Saveta za građansku kontrolu rada policije.

“Vreme je da se preispita karakter i sadržaj konkretne tradicionalne manifestacije čije sve aktivnosti i sadržaji moraju biti u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore”, navodi se, pored ostalog, u preporukama Saveeta i dodaje da, manifestacija, iako je tradicionalna, “mora da prepozna neupitno poštovanje zakona u vezi sa upotrebom oružja i moralni napredak u vezi sa preispitivanjem i odbacivanjem tradicionalizma kada je reč o tretmanu životinja”.

Savet je ranije Upravi policije preporučio i da ubuduće privremeno ograniči okupljanje u Perastu, pa čak i da ga prekine, ukoliko bude realizovano na isti način kao do sada.