Neverovatne činjenice o aluminijumskim limenkama

  0

  Broj PET boca dostigao je kritične razmere, to znači da svi moramo doneti ispravnu odluku da više ne nanosimo štetu životnoj sredini i zdravlju.

  Kada je reč o ambalaži PET boce su najgori zagađivači a mogu se reciklirati samo 20 odsto. Da ne pominjemo da im je potrebno 400 godina da se razgrade. Odbačena plastika opasna je ne samo za ekosisteme voda i šuma, već i putem čestica mikroplastike ulazi u ljudsko telo. Rešenje je jednostavnije nego što mislimo, jer je voda iz slavine u Srbiji jedna od najkvalitetnijih i najstrože regulisanih. A nije ni potrebno u potpunosti se odreći bezalkoholnih pića. Odaberite umerenu konzumaciju ovih pića iz aluminijumskih limenki manjih doza, što je bolje za nas a i okolinu. Pročitajte šest sjajnih razloga za odabir aluminijumskih limenki!

  1. Mogu se reciklirati neograničen broj puta – Aluminijumske limenke se mogu 100% reciklirati, a na ekonomičan način im se može menjati namena neograničen broj puta. Ako ih stavimo u odgovarajuće kontejnere za reciklažu, možda ćemo ih „ponovo videti“ za samo 60 dana kao novu limenku osvežavajućeg bezalkoholnog pića.

  2. Bezbedne su – Aluminijumske limenke su vrsta ambalaže koja nudi najviše zaštite: one odbijaju 92% svetlosti, štite tečnosti od spoljnih zagađivača, kiseonika i bakterija. Takođe, konzerve nije moguće ponovo zatvoriti nakon što se otvore, što znači da možemo da izbegnemo da neko doda nešto u naše piće, i da ga zatim nezapaženo zatvori.

  3. Bez konzervansa – Piće u konzervi termički je obrađeno, što znači da se štiti procesom pasterizacije. Većina pića u aluminijumskim limenkama ne sadrži konzervanse.

  4. Jednostruka doza – Aluminijumska limenka od 250 ml je ekvivalent jedne čaše koju je  moguće popiti odjednom. To znači da se proizvod konzumira svež, i tako ne gubi od svoje vrednosti tokom uživanja, a na taj način se takođe izbegava preterana konzumacija i prevelik unos šećera.

  5. Jednostavne za upotrebu – limenke se brže hlade i duže zadržavaju napitak hladnim, što znači da možemo duže da uživamo u osvežavajućem efektu.

  6. Ekonomične – Ako sakupljamo konzerve i predamo ih na reciklažu, možemo čak i malo da zaradimo od njih.

    PET STAKLO ALUMINIJUM
  Koliko traje razgradnja? 400+ godina 4000+ godina 70-200 godina
  Koliko puta se može reciklirati? 1 ili 2 puta neograničeno neograničeno
  Šta se može proizvesti reciklažom? samo tepisi, pločice bilo šta (čak i  originalni proizvod) bilo šta (čak i  originalni proizvod)
  Koliko procenata se reciklira u ovom trenutku? 30% 30% 60%
  Koliki je prosek recikliranog sadržaja u njemu? 3% 23% 70%
  Životni vek sadržaja unutar pakovanja   kratak srednji dug
  100% zaštita sadržaja od kiseonika, svetlosti i nečistoća ne ne da
  Bezbedne ne ne da
  Težina prevoza (gorivo, lakoća slaganja, zauzimanje prostora) srednja teška lagana
  Težina srednja teška lagana
  Neželjeni efekti na ljudski organizam, rizik po zdravlje visok nema nema
  Rasprostranjenost ugljenika* (za vreme proizvodnje) visok visok nizak
  Prestiž (simbol vrhunskog proizvoda) nizak srednji visok

  * rasprostranjenost ugljenika pokazuje koliko se direktnog i indirektnog ugljen-dioksida emituje u vazduh tokom aktivnosti kompanije ili tokom životnog ciklusa proizvoda