Neverovatna srpska fudbalska priča: Iz Koreje na “prevaru” došao do Lige šampiona

0
screenshot/twitter

Ime Zorana Kuntića nije među najpoznatijim fudbalskim imenima iz devedesetih godina, možda u Mađarskoj jeste, ali kod nas je pre svega personfikacija uzbudljivog fudbalskog puta koji ga je od Subotice, preko Južne Koreje doveo do Lige šampiona. I ne samo što je zaigrao u Ligi šampiona, nego je svoj tadašnji klub Ferencvaroš (gde sad radi kao skaut) 1995. godine uveo najjače evropsko takmičenje golom u Briselu protiv Anderlehta. Tačnije, bio je strelac jedinog gola u prvoj utakmici, a u revanšu gde je bilo 1-1, a strelac za Ferencvaroš je bio još jedan fudbaler iz Subotice Goran Kopunović.

Bilo je to prvo učešće nekog mađarskog kluba u Ligi šampiona.

Tek, kako je do toga došlo, Kuntić se prisetio u razgovoru za portal nova.rs, gde je rekao, u šali, da je “na prevaru” igrao Ligu šampiona.

U vreme raspada Jugoslavije igrao je za Spartak, fao je gol Zvezdi neposredno posle Barija, prešao je u Vojvodinu, a odatle u korejski Posko Atoms 1993. godine, na preporuku Radeta Bogdanovića.

“Nije isto otići u Koreju odavde 1993. i danas, bila su to neka luda vremena. Nije bilo mogućnosti da se ide na raznorazne strane. Tada se u Grčku moglo otići ili neki daleki istok. U jednom trenutku, meni zvoni telefon kod kuće, u Subotici. Zove Rade Bogdanović, koji je tada bio u Koreji i kog ja tada nisam znao, osim sa utakmica jer smo igrali jedan protiv drugog. Reče mi da je njegov trener dobio neki spisak od 20 igrača iz Evrope, u cilju da pojačaju klub. On je pokazao spisak Radetu, koji je stavio prst na moje ime”, ispričao je Kuntić za Nova.rs.

Godinu dana je proveo tamo, bio je pod ugovorom kada se vratio u Srbiju na odmor. Problem je nastao pošto nije želeo da bude sam u Koreji, pa je morao da “pregovara” sa tadašnjom devojkom i njeim roditeljima da mu se i ona pridruži.

“Ti pregovori su se odužili i ja sam tamo zakasnio 12 dana. Kada sam se vratio u Koreju i u klub, oni su me pozvali i pitali da li znam da ovde radnik dobija otkaz za 12 minuta kašnjenja, a ne 12 dana. I dali su mi kartu u ruke za povratak, tako se završilo”, ispričao je on.

Trebalo je da se krene od nule, ali su mu papiri i dalje bili u Koreji.

“Jedan momak koji je igrao u Kečkemetu, tada trećoj ligi, amaterskoj, pozvao me je tamo. Papiri su mi ostali u Koreji, i on me je pozvao da uđu u drugu ligu. Rekoh, OK, ali moji papiri su u Koreji. Rekao je da u Mađarskoj postoji jedan zakon, ako se pošalje zahtev za sertifikat i ništa ne stigne u roku od 30 dana, automatski može da se igrač registruje. Oni su taj zahtev poslali u Smederevo, a ja u životu nisam bio u Smederevu. Naravno da nikakav odgovor nije došao iz Smedereva i oni su mene registrovali za trećeligaški klub. Ipak, bio sam u najboljim godinama, nekada član mladih reprezentacija i nije mi bilo pravo da igram u trećoj ligi. Onda sam nešto promenio u glavi, počeo ozbiljnije da se bavim fudbalom, da budem mnogo vredniji i dobio sam poziv Videotona, tada Parmalata. Dobar klub, to je ekipa koju je Marko Nikolić skoro vodio, proveo sam par meseci tamo i dobro mi je išlo. Izborili smo opstanak tada i onda sam dobio poziv Ferencvaroša. Oni su tad uzeli titulu, igrali smo kvalifikacije za Ligu šampiona, protiv Anderlehta. U Briselu smo pobedili sa 1:0, u revanšu 1:1. Tada su se igrale samo četiri grupe u Ligi šampiona sa po četiri ekipe. Imao sam želju da igram samo sa najboljim ekipama i to se ostvarilo protiv Reala, Ajaksa i Grashopersa”, dodaje Kuntić.

Još jedan problem je nastao kada se pojavio na velikoj sceni, pa su njegove bivši poslodavci iz Koreje mogli da ga vide.

“Imao sam situaciju da smo bili na pripremama, da li u Španiji ili negde sa Ferencom i ta korejska ekipa u kojoj sam bio je isto bila tamo, sa Radetom. I neki snimak je viđen i kažu Korejci, ‘pa evo ga Zoran, igra u Ferencvarošu’. I ljudi iz kluba se čude, jer je sertifikat u klubu. Zove Rade i kaže da može da bude problem. A ja igram praktično na prevaru iz mađarskog amaterskog kluba. Ja sam prvo pričao sa Ferencvarošem, oni su mi rekli da je to moj problem i da ga rešim kako znam, oni ne bi voleli da zbog toga imaju sankcije. Ništa, rešilo se tako što sam platio 20.000 maraka Korejcima iz svog džepa da svi ćutimo. Tu svoju slobodu sam platio i to je to. Ferencvaroš nije pravio probleme, nisu ni Korejci naknadno slali sertifikat. Jednostavno, samo se na tome završilo”, rekao je on.