Neven Subotić: “Fudbal me više ne zanima, može da izludi ljude”

0
EPA-EFE/J.P.GANDUL

Nekada velika zvezda, a danas jedan od najvećih kritičara svog sporta: Neven Subotić odavno više voli da se bavi onim što mu je zaista važno – problemima sa pijaćom vodom u Africi. Sa fudbalom je završio, piše Dojče vele.

Bivši profesionalac Bundeslige Neven Subotić koji je sa Borusijom Dortmund 2011. i 2012. osvojio prvenstvo Nemačke izgubio je interesovanje za fudbal:

„Ne gledam celu utakmicu, hoću da vidim samo golove“, rekao je 33-godišnjak u intervju za Augsburger algemajne, povodom njegove knjige „Dati sve od sebe“ koja danas 9. juna izlazi iz štampe.

„Sport može da izludi ljude“

„Sam po sebi, fudbal me ne zanima, ali se radujem zbog mojih bivših kolega“, kaže bivši reprezentativac Srbije za nemački list.

Subotiću se ne dopada ni princip takmičarskog sporta: „Povraća mi se od toga, jer je mnogo toga nebitno.“

Zna da sport može da izludi ljude, vidi to kod svog oca: „On samo gleda sport ili se bavi sportom. Kad ga pozovem, gleda tenis ili drugu ligu Italije“, rekao je Subotić. Njegov otac je, kaže, uvek bio ponosan na jugoslovenske sportiste, „a onda je i njegov sin izašao na veliku scenu. Ali kada vidim koliko je zbog toga izgubljeno, ne usuđujem se još da se udubim u to.“

„Nisam bolje mogao da uložim novac

Subotiću je mnogo važnije nešto drugo: pre deset godina osnovao je „Fondaciju Neven Subotić“, koja se bavi snabdevanjem pijaćom vodom u istočnoj Africi. U tome je našao smisao svog života.

„Žene i deca su do šest sati dnevno na putu noseći prljavu vodu. Možete zamisliti šta se dešava kad svakodnevno pijete kontaminiranu vodu“, kaže bivši defanzivac.

Umesto da idu u školu, deca moraju da donose vodu. „Tako obrazovanje postaje luksuz, a voda obaveza“, kaže Subotić.

„Fondacija Neven Subotić“ sa lokalnim partnerima u istočnoj Africi buši bunare i gradi sanitarne sisteme. Pored toga, prenosi se znanje o tome kako se sistemi održavaju. Gotova su 464 projekta koje svakodnevno može da koristi skoro 180.000 ljudi.

Za svoje projekte Subotić daje godišnje 400.000 evra. Čak i ako jednom ode sav novac, ne žali „ni centa. Naprotiv: nisam mogao bolje da ga uložim.“

Za razliku od većine kolega profesionalnih fudbalera – luksuz mu nije bitan, nema auto i živi u malom stanu.

Kraj karijere – samo formalnost

Subotić, koji je poslednji put igrao za austrijski SCR Altah 2021. nije zvanično završio svoju karijeru. Ali to je samo formalnost „Jednostavno nisam stigao da uradim zvanično.“

„Imao sam sjajnu karijeru. Nekim timovima bih još mogao nešto da pružim, ali i za to je potrebno vreme. Ja ga nemam. Ne mogu da igram fudbal i vodim fondaciju sa 40 godina. Volim da se obrazujem. Želim da izgradim nešto što će u budućnosti vredeti više od nečega što svake godine postaje sve manje važno“, rekao je Neven Subotić za Augsburger Algemajne.