Premijer Izraela Benjamin Netanjahu biće i zvanično prvi premijer ove zemlje kome će se suditi za korupciju.

Optužnica je podignuta u novembru prošle godine, a Netanjahuov slučaj je danas, svega nekoliko sati pre nego što američki predsednik Donald Tramo bude objavio mirovni plan za Bliski istok, i zvanično predat sudu pošto je izraelski premijer danas povukao zahtev za imunitet, prenosi CNN.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih. On poriče da je bilo šta loše učinio.

Netanjahuovo povlačenje zahteva za imunitet otvara put sudskom procesu protiv njega pre trećih parlamentarnih izbora za manje od godinu dana, zakazanih za 2. mart.

Izraelski zakon ne predviđa ostavku premijera iako je protiv njega podignuta optužnica koja je predata sudu, ali će biti prinuđen da napusti funkciju ukoliko bude osuđen.

U saopštenju na zvaničnom Fejsbuk nalogu, Netanjahu koji je u Vašingtonu povodom predstavljanja mirovnog plana predsednika SAD Donalda Trampa, je naveo da je „odlučio da ne dozvoli nastavak te prljave igre“.

Bilo je najavljeno da će se izraelski parlament, Kneset, sastati danas radi diskusije o obrazovanju komiteta koji bi raspravljao o premijerovom zahtevu za imunitet, podseća AP.

Netanjahuov konzervativni Likud je planirao da bojkotuje najavljenu sednicu Kneseta.

„U ovom sudbinskom času za narod Izraela, kada sam u SAD u istorijskoj misiji da se odrede stalne granice Izraela i osigura budućnost za naredne decenije, od Kneseta se očekuje da otvori još jednu predstavu u cirkusu uklanjanja imuniteta“, napisao je Netanjahu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.