Netanjahu: “Uložili smo napor da ne povredimo civile. To niko ne bi uradio”

0

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ocenio je danas da je postignut izvanredan uspeh i svi ciljevi u vojnoj operaciji u pojasu Gaze.

On je rekao da je uvek vodio računa o očuvanju bezbednosti Izraela i da se još ne zna sve o posledicama izraelskih udara, a da ih ne zna ni Hamas protiv koga je izraelska vojska ratovala tokom proteklih 11 dana.

Izraelski lider je objasnio da nije naredio kopnenu operaciju u pojasu Gaze zato što je verovao da nije potrebna i da je izraelska vojska na raketiranje sa te teritorije odgovarala udarima iz vazduha i artiljerijom.

Netanjahu je rekao da je Izrael ispunio svoj cilj da zada Hamasu “udarac koji nije mogao da zamisli” uništivši mrežu terorističkih tunela, kako je rekao, prokopanih u pojasu Gaze koji su pretvoreni u “smrtnu zamku”, te da je zadao “velike udarce” i iznad i pod zemljom, preneli su izraelski mediji.

Hamas je navodno želeo da izvede mnoge prekogranične napade čak i na kraju izraelske operacije, ali ga je zaustavio izraelski “gvozdeni zid”, rekao je izraelski lider, ponovivši tvrdnje vojske da je ubijeno više od 200 ekstremista, uljučujući 20 visokih zvaničnika.

Izrael je istovremeno, kako tvrdi Netanjahu, uložio “izuzetan napor” da ne povredi civile, što ne čini ni jedna zemlja u svetu.

“Ono što je bilo nije ono što će biti”, rekao je premijer Izraela uz ocenu da će Hamas biti oprezniji u budućnosti ako bude razmatrao da napadne.

Uz to je je upozorio da Izrael neće tolerisati nastavak raketiranja.

Netanjahu se zahvalio predsedniku SAD Džou Bajdenu, ocenivši razgovor sa njim kao vrlo pozitivan i dodao da je uz međunarodne kritike i pritisak Izrael dobio značajnu međunarodnu podršku.

Osvrćući se na nerede koji su tokom operacije u Gazi izbili u gradovima u kojima žive Arapi i Jevreji rekao je da je uhapšeno 1.300 izgrednika, te da niko neće uzimati zakon u svoje ruke.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je govoreći posle Netanjahua u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu slično pohvalio operaciju u Gazi, rekavši da su svi izraelski vojni ciljevi iznenadili Hamas svojim intenzitetom.

On je međutim pozvao Netanjahua da “ne pretvori vojnu pobedu i diplomatsku propuštenu mogućnost” već da bi se pojasom Haze trebalo baviti strateški i diplomatski radi dugotrjanog rešenja.

Šef izraelske vojske Aviv Kohavi je rekao da je Hamas jako pogrešio otvorivši vatru na Izrael, te da se suočio sa silom koju nije mogao da predvidi.