Premijer Izrael Benjamin Netanjahu po svoj prilici će peti put biti na toj funkciji i pobediće rivala Benija Ganca u izraelskim parlamentarnim izborima, pokazuju rano jutros objavljeni najnoviji rezultati glasanja.

Na osnovu 97 posto prebrojanih glasova Netanjahuov konzervativni Likud i Gancov savez partija Plavo belo (Kahol Lavan) izjednačeni su 35 poslanika za svaku stranku od ukupno 120 u izraelskom parlamentu – Knesetu, navode izraelski mediji.

Međutim, desničarski blok sa 65 poslanika ima jasnu prednost nad levim centrom i izvesnije je da će osnovati vladajuću koaliciju.

Netanjahu bi tako mogao četvrti put uzastopno, a peti put ukupno, da postane predsednik Vlade Izraela.

On bi tada na leto na toj funkciji premašio oca nacije Davida Ben – Guriona koji je ukupno 13 godina i 127 dana bio izraelski premijer.

Ishod izbora pokazuje da Izrael i dalje naginje ka desnici i još više umanjuje očekivanja da će se do rešenja decenijskog izraelsko-palestinskog sukoba doći za pregovaračkim stolom, navodi AP.

Uoči izbora Netanjahu je prvi put najavio aneksiju delova Zapadne obale u nastojanju da privuče desničarsku bazu.

Aneksija bi umnogome pokopala nade da će se sukob rešiti podelom na dve države, osnivanjem nezavisne Palestine koja bi u miru živela pred Izraela.

U Kneset ulaze, kako pokazuju nepotpuni rezultati, ultraortodoksne verske partije Šas i Ujedinjena Tora judaizam sa po osam mesta, nacionalistički Izrael naš dom, bivšeg ministra odbrane Avigdora Liberman i Unija desnih partija sa po pet, a partija centra Kulanu sa četiri poslanika.

Od levičarskih partija laburisti, stranka koja je osnovala državu, dobili su šest mandata kao i Hadaš-Taal, savez partija u kojem su većina izraelski Arapi.

Sledi Merec sa četiri i još jedan savez arapskih partija koji je jedva osigurao 3,25 procenata ukupnog broja glasova da bi imao minimalnih četiri mesta u parlamentu.

I Netanjahu i njegov rival, bivši komandant izraelske vojske proglasili su sinoć pobedu ali kako je noć odmicala sve je više bilo pokazatelja da Netanjahu prednjači.

„To je noć ogromne pobede. Bio sam vrlo ganut da mi je zemlja Izrael ponovo iskazala poverenje peti put i čak veće poverenje“, rekao je Netanjahu pristalicama u štabu Likuda u Tel Avivu.

On je naglasio da je odmah započeo razgovore s desničarskim i verskim strankama o formiranju koalicije.

„Želim da jasno kažem biće to desničarska vlada ali ja nameravam da budem premijer svih izraelskih građana, desnice ili levice, Jevreja i nejevreja“, rekao je on.

Šeztedesetdevetogodišnji premijer je dominatna snaga u izraelskoj politici u poslednje dve decenije.

On je svoju kampanju uveliko usresredio na prijateljstvo sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i uspeh u uspostavljanju novih savezništava sa Kinom, Indijom i Brazilom.

Međutim na njegova dostignuća nadvila se senka istraga zbog sumnji na korupciju i izraelski vrhovni tužilac najavio je podizanje optužnice protiv Netanjahua nakon saslušanja posle izbora.

Korupcionaški skandali uticali su na glasače i Ganc koji je tek nedavno osnovao svoju strnaku pa potom savez sa bivšim ministrom finansija Jairom Lapidom i dva bivša komandanta vojske mogao je da ističe svoj bezbednosni kredibilitet.

To je inače bila jaka strana Netanjahua ali je bivši general isto tako najavljivao kraj podelama i korupciji.

Na izborima je, kako je sinoć ocenjeno, pokazao da postoji alternativa Netanjahuu.

Netanjahuova poruka jedinstva smatra se velikom promenom u odnosu na ono što je govorio u kampanji, kada je protivnika optuživao da kuje zaveru sa arapskim strankama.

Na izborima je učestvovalo 40 partija, a prevo glasala imalo je 6,4 miliona Izraelaca. Konačni rezultati mogli bi biti drugačiji.

Kada budu objavljeni predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučuje kome će poveriti zadatak da formira vladajuće koalicije. Taj zadatak se obično daje najvećoj partiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.