Nestlé, najveća prehrambena kompanija na svetu, objavila je finansijske rezultate za prvi kvartal 2024. godine:

  • Organski rast dostigao je 1,4 odsto, sa realnim unutrašnjim rastom (RIG) od -2,0 odsto, i rastom cena od 3,4 odsto.
  • Ukupna prodaja smanjena je za 5,9 odsto i iznosi 22,1 milijardu švajcarskih franaka. Kursne razlike su smanjile prodaju za 6,7 odsto, dok su neto prodaje imovine (dezinvesticije) imale negativan uticaj od 0,6 odsto.
  • Prognoze za 2024. godinu: očekuje se godišnji organski rast prodaje od oko 4 odsto i umeren porast marže operativne dobiti pri trgovanju.

Tim povodom Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

„Očekivali smo ovakav početak godine, ali vidimo snažan oporavak realnog unutrašnjeg rasta u drugom kvartalu i uzdamo se da ćemo ispuniti zadate ciljeve do kraja godine. Širok raspon inicijativa sa ciljem rasta u okviru Grupe počinje da pokazuje rezultate.

U Severnoj Americi pojačali smo intenzitet inovacija i komercijalnih aktivnosti prvenstveno u kategoriji zamrznute hrane, koja je ostvarila nešto slabiji rezultat u prvom kvartalu. Plan integracije za naše poslovanje u oblasti vitamina, minerala i suplemenata, Nestlé Health Science, je na pravom putu, a prekretnica se očekuje u drugom kvartalu, kao i snažan rast u nastavku godine.

Glavni prioriteti kompanije Nestlé i dalje ostaju izvrsnost u poslovanju, dodatno jačanje naše stručnosti u području nauke i ishrane, i podsticanje rasta uz naše najvrednije brendove. Ostajemo dosledni našim smernicama za 2024. i sa samopouzdanjem gledamo prema budućnosti.”

Nestlé Srbija

„Na tržištu Srbije možemo da se pohvalimo rastom u kategorijama hrane i asortimana za profesionalne kupce u prvom kvartalu ove godine. U narednim mesecima snažan fokus ostaće na zadovoljavanju potreba potrošača, kako bismo ispunili ciljeve koje imamo za 2024. Godinu. Zahvaljujući našem timu i snažnoj saradnji sa lokalnim partnerima, u ovom kvartalu smo otvorili novu fabriku u Surčinu, kojom Srbija postaje važan centar za proizvodnju hrane na biljnoj bazi na celom kontinentu. Veoma smo ponosni na to što smo u naš lanac snabdevanja uključili i lokalne proizvođače soje, jednog od glavnih sastojaka proizvoda iz asortimana brenda GARDEN GOURMET koji se proizvodi u novoj fabrici. Podržani timom i vernim potrošačima, nastavićemo da gradimo našu prisutnost i doprinosimo lokalnoj zajednici,“ izjavila je Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Prodaja na nivou Grupe

Po kategoriji proizvoda, najveći doprinos organskom rastu imala je kategorija za kućne ljubimce. Kafa je zabeležila nizak jednocifreni rast, dok su konditorski proizvodi zabeležili srednji jednocifreni rast. Ishrana za bebe dostigla je nizak jednocifreni rast, dok je kategorija bezalkoholnih pića (voda) zabeležila srednji jednocifreni rast.

Gledano po kanalima, organski rast maloprodaje iznosi 1,4 odsto. Prodaja e-trgovine porasla je za 6,1 odsto, dostigavši 17,4 odsto ukupne prodaje Grupe. Organski rast out-of-home kanala iznosi 2,0 odsto.

Zona Evropa

Zona Evrope zabeležila je porast tržišnog udela u hrani za kućne ljubimce i ishrani za bebe.

Organski rast iznosi 4,4 odsto, uz rast cena od 4,6 odsto, dok je RIG -0,2 odsto. Ostvarena prodaja smanjena je za 5,0 odsto i iznosi 4,6 milijardi švajcarskih franaka.

Prognoza za 2024. godinu

U toku 2024. godine, Nestlé očekuje godišnji organski rast prodaje od oko 4 odsto, sa umerenim porastom marže operativne dobiti pri trgovanju. Takođe, očekuje se da će osnovna zarada po akciji u stalnoj valuti porasti između 6 i 10 odsto.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.