“Neprihvatljivo da Čanak po zahtevu MUP Crne Gore daje izjavu u Novom Sadu…”

0
Printscreen/YouTube/ PRVA

(Beta) – Crnogorska partija ocenila je danas da je “neprihvatljiv” zahtev lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka da po zahtevu crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova daje izjave u novosadskoj policiji i objašnjava “zašto Vlada Crne Gore i njeni instrumenti sile ne trebaju da napadaju sopstveni narod u svojoj državi”.

“Taman kada smo pomislili da je tortura nad Cetinjanima najniža tačka ‘apostolske vlade’, otkrili smo da se servilnost zvanične Podgorice prema Beogradu mora dalje dokazivati – progonom Vojvođana”, saopštila je danas ta partija.

Kako je navedeno, korišćenjem državnog represivnog aparata ušlo se u obračun sa istaknutim građanskim aktivistima i političkim predstavnicima koji afirmišu autentične vojvođanske osobenosti, sve po nalogu nekadašnjeg Miloševićevog portparola koji je javno tražio taj progon.

“Dolaskom u Crnu Goru i prisustvom na Cetinju u najtežim trenucima za crnogorsku prestonicu u modernom dobu Nenad Čanak je odbranio čast Vojvodine i svih građana Srbije kojima je demokratija na srcu. Tih dana on je dao podršku svojoj duhovnoj braći – braći po evropejstvu, sekularizmu, antifašizmu i toleranciji i crnogorska zajednica u Srbiji mu se zahvaljuje zbog toga”, navedeno je.

Kako je dodato, Crnogorsku partiju ne čudi to da se glas za građansku i sekularnu Crnu Goru “čuje” baš u Vojvodini – “svetioniku multietničkog života u Srbiji”.

“U Vojvodini građani imaju sve više razloga za zebnju od pomahnitalog centralizma i fundamentalizma koji se širi iz Beograda”, navedeno je u saopštenju.

Dodato je da ne iznenađuje da je upravo Nenad Čanak otišao na Cetinje u vreme kada se nova crnogorska vlast obračunavala sa građanima tog slobodarskog grada.

Crnogorska partija pozvala je vlasti u Crnoj Gori da “ne uvlače” građane i političke lidere susedne Srbije u svoje “krajnje kompromitujuće političke aranžmane” i da odmah zaustave “politički progon neistomišljenika”.

Lider LSV-a dao je danas izjavu u novosadskoj policiji povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela organizacija iz Crne Gore “NVO Alternativa”, 8. septembra, zbog “pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređneja Crne Gore”.