Kakve veze imaju komandant Gorske garde Draže Mihailovića – Nikola Kalabić i potpredsednik SAD u vreme mandata Džordža Buša Juniora – Dik Čejni? Sem što su obojica izraziti antikomunisti, iako nisu savremenici, vezuje ih to što su i jedan i drugi nekako nenamerno postali simpatični. Nakon premijernog emitovanja TV serije „Poslednji čin“ (1981) o hvatanju Draže Mihailovića, u beogradskom Gradskom komitetu Saveza komunista (pričao mi je svedok), javile su se primedbe da je Kalabić „ispao simpatičan“, da je „osvojio srca gledalaca“.

Adam Mekej, režiser ovogodišnjeg filma „Čovek iz senke“ („Vice“ – potpredsednik), koji je biografija još uvek živog Dika Čejnija, našao se u poziciji Save Mrmka – režisera „Poslednjeg čina“: jednostavno, iako je „Čovek iz senke“ izgleda imao nameru da objasni makijavelizam američke politike, volju za moć i amoralni malograđanski oportunizam kojim se ona ispunjava – dakle, da film u suštini bude antitrampovski – na kraju je Dik Čejni baš kao i Nikola Kalabić nekada – „ispao simpatičan“ i „osvojio srca gledalaca“.

Kao što Kalabić ne bi bio takav da ga nije briljantno odigrao Zoran Rankić (prvobitno je ta uloga pripala Dragomiru Bojaniću Gidri, ali je on u međuvremenu odustao), ni Dik Čejni ne bi bio tako markantan da ga nije bravurozno odigrao Kristijan Bejl.

CEO TEKST ZORANA PANOVIĆA U AKTUELNOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 11. APRILA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.